Rusija i Kina stvaraju blok zemalja za borbu protiv SAD

Savez

Još od početka krize u Ukrajini jasno je bilo da će se svet suočiti sa tektonskim promenama na geopolitičkoj sceni.

Uporne Rusija i Kina na sve načine pokušavaju da promene poredak kojim upravljaju još uvek dominantne SAD, i prebace tas na vagi moći na svoju stranu.

Jedno od glavnih oruđa, koje bi konačno moglo da ozvaniči povratak multipolarnog sveta je svakako Evroazijska unija, koja će biti glavna tema predstojećeg samita koji zajedno organizuju Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika shvatili su da glavna snaga SAD ne leži u vojnoj moći, već u dolaru, pa se novoosnovana Evroazijska unija predstavlja kao idealno rešenje za neutralisanje najjačeg američkog oružja.

Dok BRIKS priprema samit, ni G7 ne sedi skrštenih ruku, već istrajava u svom paketu sankcija uvedenih Moskvi, a SAD jačaju svoja savezništva sa Japanom, Južnom Korejom, Filipinima, ali i Australijom.

Sa druge strane, postoji blok zemalja koji nisu ispunile zahteve Vašingtona, odbivši da Rusiji uvedu sankcije. Tu se pre svega misli na Indiju, Iran, Brazil,  Tursku i druge koje za cilj imaju ostvarivanje profita od nove ekonomske unije u režiji Kine i Rusije.

[adsenseyu1]

Saradnja i učvršćivanje saveza između ovih zemalja biće ozvaničena na predstojećem samitu koji u julu organizuje BRIKS.

Ovaj samit je pre svega velika prilika za ekonomiju Rusije, koja ove godine predsedava kako Šangajskom organizacijom za saradnju, tako i BRIKS-om. Kremlj samit vidi kao idealnu priliku za oživljavanje ekonomije i obezvređivanje sankcija sa Zapada.

Iako je poljuljana, ruska ekonomija svakako nije “u dronjcima”, kako ju je Barak Obama senzacionalistički predstavio u svom govoru prošlog februara.

Nedostatak zapadnih proizvoda popunila je roba iz Argentine, Kine, Izraela, Turske i Mongolije.

Ovo je tek drugi put da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS zajedno održavaju samit, nakon serije sastanaka u Jekaterinburgu 2009. godine, u jeku svetske ekonomske krize.

ŠOS od svog osnivanja 2001. godine nije primila nijednog novog člana, ali razvija partnerske odnose sa zemljama koji teže stalnom članstvu u ovoj organizaciji. trenutno pet država čeka “na klupi za rezerve”: Avganistan, Mongolija, Iran, Indija i Pakistan, i imaju status država posmatrača.

Očekuje se da na julskom samitu Indija i Pakistan budu primljene u Šangajsku organizaciju za saradnju.

Prijemom ove dve države u ŠOS održaće se i ravnoteža snaga između dve najmoćnije zemlje BRIKS-a, Rusije i Kine, s obzirom da je Pakistan naklonjen zvaničnom Pekingu, dok je Indija tradicionalni saveznik Rusije.

Šangajska organizacija za saradnju

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. u Šangaju. Nastala je u današnjem obliku nakon što se Uzbekistan pridružio grupi Šangaj 5 (osnovanoj 1996). Punopravni članovi ove brojčano najveće svetske vojne organizacije koja ima status promatrača u Ujedinjenim Narodima, Evropskoj Uniji, ASEAN-u, Zajednici nezavisnih država i Organizacija islamske konferencije drže 60 % teritorije Evroazije, a zajedno s državama posmatračima u njima živi polovina ukupnog stanovništva naše planete. U zapadnim medijima Šangajska organizacija za saradnju proglašena je “antiNATO” ili “istočnim NATO savezom” već 2005. godine, a političke kritike po tom pitanju s godinama postaju sve snažnije.

(blic)

[adsenseyu1]

1 komentar na "Rusija i Kina stvaraju blok zemalja za borbu protiv SAD"

  1. odavno je to trebalo da se uradi

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.