Rusija isporučuje Africi oružje u vrednosti četiri milijarde dolara

foto-ilustracija: pixabay.com

Rusija planira da ove godine u Afriku isporuči oružje u vrednosti od četiri milijarde dolara, izjavio je za Sputnjik generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev na marginama foruma „Rusija-Afrika“.

Radi se o tehnici za vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu, oklopnim vozilima, malokalibarskim naoružanjem i protivtenkovskim raketnim sistemima“, precizirao je Mihejev.

Moskva trenutno ispunjava ugovore o snabdevanju oružjem 20 afričkih država, uključujući Ugandu, Ruandu, Mozambik i Angolu, dodao je sagovornik agencije.

Pritom, ukupna vrednost naručenog naoružanja za ovu i naredne godine iznosi 14 milijardi dolara, rekao je direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Na forumu u Sočiju je objavljeno i da su Rusija i Niger potpisali ugovor o isporuci 12 udarnih helikoptera Mi-35. Osim toga, Eritreja je pokazala interesovanje za ruske raketne čamce i helikoptere.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo.

Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

(Skandalozno.rs, Izvor: Sputnjik Srbija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija isporučuje Africi oružje u vrednosti četiri milijarde dolara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.