Rusija pooštrava pravila za služenje vojnog roka

Rusija

Moskva – foto: pixabay.com

Ministarstvo odbrane Rusije je predložilo da se unesu popravke u zakon „O vojnim obavezama i vojnoj službi“, pišu „Izvestija“, pozivajući se na osnivača ruske asocijacije pravnika vojske „Gvardija“ Olega Žerdeva.

Izmene će se dotaći procedura prolaska medicinskog pregleda. Biće raširene nadležnosti lekara: oni mogu proveravati zdravlje regruta koji su ranije dobili odlaganje službe.

Kako se pretpostavlja, ovakve mere treba da pomognu u borbi protiv lekara koje su za mito oslobađali regrute od službe.

Osim toga, zakon unosi još jednu važnu izmenu. Sada pojam „pregled” će biti zamenjen „inspekcijom“.

„Medicinski pregled je površinsko proučavanje stanja zdravlja, dok inspekcija podrazumeva davanje zaključka stepena spremnosti za vojnu službu”, rekao je Žerdev.

Iran: Američki nosač aviona se plaši da uđe u Persijski zaliv

Osim toga, prema novim pravilima, regruti koji nisu za vojnu službu biće poslati „u medicinsku organizaciju za pružanje pomoći“.

Na kraju će ga ili izlečiti i pozvati na službu ili, ako je bolest hronična potpuno će biti oslobođeni od službe. To će omogućiti Ministarstvu odbrane da uštedi novac i pomogne da se vojne bolnice malo oslobode.

List je nabrojala dijagnoze zbog kojih se vojnici najčešće oslobađaju od službe: ravna stopala, hipertenzija, bolesti kože i dijabetis.

        

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija pooštrava pravila za služenje vojnog roka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.