Rusija upozorila Švedsku: Ukoliko uđete u NATO, snosićete posledice vojne prirode!

Ratne igre su počele

Ruski ambasador u Švedskoj Viktor Tatarincev izjavio je da će “Rusija preduzeti kontramere ukoliko Švedska odluči da se pridruži NATO paktu”.

Tatarancev je optužio zapadne medije za “agresivnu propagandu”, i naglasio da “Švedska nije meta ruske vojske”.

Na pitanje novinara da će stav Rusije biti identičan ukoliko Švedska uđe u NATO, ambasador je odgovorio da će, ukoliko se to dogodi, “Švedska pretrpeti posledice”.

Vladimir Putin je istakao da će određene povratne reakcije svakako biti, a na njemu je da odluči hoće li ona biti vojne prirode, i da li će iziskivati okretanje ruskih projektila ka Stokholmu.

Svaka zemlja koja se pridružuje NATO alijansi mora da bude svesna rizika koji tim potezom preuzima – izjavio je Tatarancev.

U najnovijoj anketi javnog mnjenja. 31 procenat Šveđana želi ulazak u NATO, što je skoro dvostruko više nego 2012. kada je svega 17 odsto stanovnika priželjkivalo članstvo u alijansi.

Ruski ambasador je svoje izlaganje završio procenom da će NATO ipak morati da sačeka na pridruživanje Švedske, koje je “još uvek daleko”.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija upozorila Švedsku: Ukoliko uđete u NATO, snosićete posledice vojne prirode!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.