Rusija uputila jasnu poruku Norveškoj: Dovođenje američkih vojnika je znak NEPRIJATELJSTVA!

Ostrvo

foto-ilustracija: pixabay.com

Moskva veruje da je porast vojnog prisustva SAD u Norveškoj neprijateljski znak Osla i da ne može proći bez posledica, saopštila je ruska ambasada u Oslu.

“Ovakva dela protive se odluci Norveške iz 1949. godine, koja glasi da neće biti dozvoljeno stranim državama da postavljaju vojne baze na teritoriji Norveške, sve dok ne postoji pretnja od napada po ovu zemlju.

Ovakva dela ukazuju na to da Norveška nije dovoljno predvidiva i mogu dovesti do rasta tenzija i trke u naoružanju, čime bi se destabilizovala situacija u severnoj Evropi”, saopštila je ruska ambasada, prenosi TASS.

Norveške vlasti su u utorak saopštile da planiraju proširenje programa odbrambene saradnje sa SAD na makar još pet godina.

U skladu sa ovim programom, oko 330 američkih marinaca postavljeno je u Norvešku u januaru 2017. godine, dok će još 300 marinaca biti postavljeno na sever Norveške nakon razgovora Osla i Vašingtona.

Pored uvećanja broja vojnika, SAD planiraju i izgradnju dodatnih zgrada za četiri borbena aviona na Rige vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Osla.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija uputila jasnu poruku Norveškoj: Dovođenje američkih vojnika je znak NEPRIJATELJSTVA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.