RUSIJA USVOJILA NOVI ZAKON: Ko vređa državu može da dobije do 15 dana zatvora

Rusija

Moskva – foto: pixabay.com

Ruski poslanici usvojili su predlog zakona kojim se uvode restrikcije za onlajn medije i kriminalizuje svako ko vređa državu.

Prema predlogu uvode se kazne za objavljivanje materijala koji pokazuju nepoštovanje prema ddržavi, njenim simbolima i državnim telima. Za ponovljen prestup može da se dobije do 15 dana zatvora.

Donji dom ruske skupštine Državna Duma odobrio je predlog zakona u konačnom trećem čitanju.

Duma je takođe usvojila odvojeni zakon koji sprečava objavljivanje „lažnih vesti“ preko interneta, za koje se smatra da prete javnom zdravlju i bezbednosti.

Očekuje se da će predlozi zakona brzo biti usvojeni u gornjem domu i da će moći da ih potpiše predsednik Vladimir Putin.

Kritičari vide ove zakone kao deo nastojanja Kremlja da uguši kritiku i poveća kontrolu.

Valeri Gartung iz partije Pravedna Rusija kritkovao je predlog navodeći da njegova uopštenost otvara mogućnost selektivnom tumačenju.

U predlogu zakona zabranjuje se širenje nepouzdanih društveno važnih informacija koje mogu da ugroze živote i javno zdravlje, povećaju pretnju za masovno ugrožavanje javne bezbednosti i reda ili spreče funkconisanje saobraćaja i društvene infrastrukture, energije i komunikacionih veza i banaka.

Oni koji objave takve informacije imaju dan da ih isprave ili uklone, ako to ne urade tužioci će delovati da se one blokiraju.

Članovi vladajuće Ujedinjene Rusije koji su pripremili nacrt novog zakona rekli su da su oni potrebni da se zaštiti država.

Ivica Dačić: Amerika je angažovana oko Kosova, neke zemlje EU igraju dvostruku igru

„Nema govora o cenzuri. Ne zabranjuje se kritika zvaničnika ili izražavanje mišljenja koje se razlikuje od zvaničnog stava“, rekao je zamenik šefa odbora Dume za politiku informacija Sergej Bojarski.

Bojarski je takođe rekao da predlog zakona kojim se kriminalizuje vređane države ima za cilj da zaštiti društvo kao celinu a ne pojedine zvaničnike ili državne agencije. On je rekao da su ovi zakoni potrebni da se blokiraju informacije koje bi mogle da prete javnoj bezbednosti, izazovu paniku ili juriše na banke.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "RUSIJA USVOJILA NOVI ZAKON: Ko vređa državu može da dobije do 15 dana zatvora"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.