RUSIJA za tri dana pušta u vodu svoje NAJOPASNIJE oružje – VIDEO

Lansiranje

foto-ilustracija printskrin: Youtube/RT

Najmodernija ruska nuklearna podmornica “kazan”, biće puštena za tri dana u vodu.

Reč je o drugoj podmornici iz klase “jasen“, ali znatno naprednijoj i poboljšanoj u odnosu na prvu podmornicu iz klase “K-560 severodvinsk“.

“Očekujemo da “kazan” bude na vodi 30. marta”,  rekao je izvor iz ruskog Ministarstva odbrane. Nakon što bude na vodi, podmornica će ostatak godine prolaziti kroz niz testiranja, a očekuje se da u rusku mornaricu bude uvedena 2018. godine. Reč je o najmoćnijoj i najbolje opremljenoj jurišnoj podmornici s kojom se američka mornarica dosad srela”, rekao je za National Interest Majkl Kofman iz Centra za analizu mogućnosti ruske mornarice.

[adsenseyu5]

Ono što “kazan” čini toliko boljim je činjenica da da je ugrađena modernija tehnologija, ispravljene su i slabija rešenja na prethodnoj podmornici.

Projekt 885M (inicijalna oznaka za “kazan”) je zapravo prvo plovilo iz klase. Zamišljen je kao znatno poboljšanje u odnosu na prethodnu podmornicu i bazira se na dugom razvoju, konstrukciji i testiranju originalnog 885 projekta (inicijalna oznaka za “severodvinsk”). Pritom imajte na umu da je “Severodvinsk” zapravo prva višenamenska ruska podmornica. Reč je o podmornici koja ima mogućnost delovanja protiv drugih podmornica, brodova, ali i meta na zemlji”, kaže Kofman.

[adsenseyu1]

“Među njenim zanimljivijim delovima su Irtiš-amfora sonarni sistem i osam vertikalnih lansirnih stanica koje mogu da nose krstareće projektile kalibra 32 (SS-N-27/30 sizler) ili Oniks (SS-N-26 strobile). Ovo oružje protiv brodova i za napad na zemlji bila su značajna u kontekstu delovanja ruskih brodova i podmornica u Siriji 2016. godine”, opisuje Kofman podmornicu.

Ona je inače duga 120 metara, a testirana je na dubinama do 600 metara (prva iz klase). Smatra se da uronjena može da dostigne brzinu od 35 čvorova, a posada broji 90 ljudi.

[adsenseyu1]

“Kazan” odstupa od dosadašnjih dizajnerskih rešenja kao sovjetskih tako i ruskih, baš zbog toga što je reč o višenamenskoj podmornici, u konceptu sličnoj svojim američkim pandanima iz klase “Virdžina” i “sivolf”. Rusi planiraju da izgrade ukupno sedam podmornica iz klase “jasen”, a trenutno u brodogradilištu Sevmaš, u gradu Severodvinsk, traje konstrukcija “Novosibirsk”, “Krasnojarsk”, “Arkangelsk” i “Perm”.

Istovremeno, Rusi već planiraju gradnju nove jurišne nuklearne podmornice, koja bi trebala da ima bolje mogućnosti od američkih, smatraju američki analitičari. Prvi zadatak ove podmornice je da kontrira svojim zapadnim pandanima. Novi program je značajan, ali o njemu se jako malo zna, osim da je njegova izgradnja predviđena u bližoj budućnosti. U klasi “jasen” planirana je izgradnja 12 takvih podmornica pa je broj zbog finansijskih teškoća smanjen na sedam.

Naime, dok je konstrukcija “severodvinska” koštala oko 1,5 milijardu dolara, za “kazan” je ta cifra zbog novih tehnoloških rešenja, što zbog drugih problema sa podizvođačima koji su naduvali 70 posto svojih troškova, cena je porasla na 3,5 milijarde američkih dolara.

Time je “kazan” postao druga najskuplja nuklearna podmornica na svetu, iza francuskih nuklearnih balističkih podmornica iz klase “triumfant”, koje su koštale u proseku više od 4 milijarde dolara.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "RUSIJA za tri dana pušta u vodu svoje NAJOPASNIJE oružje – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.