Rusija žestoko ponižena: Takmičiće se na Olimpijskim igrama bez zastave i bez himne

Simbol

foto-ilustracija: pixabay.com

Ruski sportisti moći će da se takmiče na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji (februar, Pjong Čang), ali pod okolnostima koje su prilično ponižavajuće po njih.

Bez obeležja!

Dakle, bez zastave i bez himne, što znači da ruske sportske povorke neće biti ni na ceremoniji otvaranja.

[adsenseyu5]

To je jedna od posledica konačne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta posle panela na kom su saopšteni rezultati istrage o dopingu ruskih sportista, apropo toga i odluka o suspenziji, preneli su strani mediji.

Praktično, bez zastave i himne, Rusije neće ni biti na olimpijskim igrama, a predsednik te zemlje Vladimir Putin već se oglasio povodom odluke MOK-a koju je nazvao “ponižavajućim kompromisom“.

Uprkos zabrani, i dalje je otvoreno pitanje učešća pojedinih ruskih sportista u Koreji o čemu bi tek trebalo da se diskutuje: ako im bude dozvoljeno da se takmiče moraće to samo pod gore pomenutim uslovima.

Takođe, ukoliko neko od njih kojim slučajem osvoji medalju, ona neće biti pripisana Rusiji.

[adsenseyu1]

Pored toga, u Koreju na Olimpijske igre zabranjen je dolazak svakom funkcioneru iz Olimpijskog komiteta Rusije.

Zabrana takmičenja Rusa je direktna posledica velike višegodišnje istrage koju je MOK uz pomoć svetske antidoping agencije sproveo protiv velikog broja sportista iz najprostranije zemlje na svetu, koji su, kako se pokazalo, sistematski bili dopingovani, u čemu su učestvovali i visoki funkcioneri OK Rusije.

Kako je dokazano, na teret ljudima iz vrha OK Rusije stavlja se da su komandovali i uklanjanjem dokaza o dopingu sportista tako što su krišom menjali sadržaj bočica u kojima se nalazio urin.

Istragom su obuhvaćene Letnje olimpijske igre u Londonu 2012. i Zeimske Igre u Sočiju održane dve godine kasnije.

Rusija ima pravo žalbe na odluku MOK-a.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusija žestoko ponižena: Takmičiće se na Olimpijskim igrama bez zastave i bez himne"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.