Rusiji trebaju svega 2 dana da okupira baltičke republike, a NATO ne bi ni stigao da reaguje!

Ilustracija

Novi šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel upozorio je danas na konferenciji o bezbednosti u Pragu da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje da li da se upusti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja – obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana a za to vreme NATO ne bi stigao da reaguje”, kazao je general Pavel na konferenciji “Naša bezbednost ne podrazumeva se sama po sebi” u češkom parlamentu.

Petr Pavel, koji visoku funkciju u NATO preuzima u junu, ocenio je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada su u pitanju pretnje iz Rusije i Islamske države.

“Jedan od hendikepa NATO jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se slože. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vreme – za nekoliko sati”, kazao je češki general.

Novi predsednik Vojnog komiteta NATO, glavni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.

(beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rusiji trebaju svega 2 dana da okupira baltičke republike, a NATO ne bi ni stigao da reaguje!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.