RUSKA CRKVA: Potezi Carigradske patrijaršije mogu dovesti do haosa u Ukrajini!

crkva

Filaret Denisenko Foto: Jutjub

Ukrajinski raskolnici kandidovali su svog „patrijarha“ – Filareta Denisenka – za poglavara  „jedinstvene crkve“.

NJegovi sledbenici ne kriju da očekuju da upravo Denisenku Carigradski patrijarh Vartolomej uruči „tomos o autokefalnosti“.

Portparol Denisenkove „Kijesvke patrijaršije“ – lažni arhiepiskop Jevstratij Zorja – zajedno sa kandidaturom je objavio i da su isplanirali da radi dobijanja tomosa održe „sveukrajinski pravoslavni sabor na kojem će biti proglašeno da pristalice ukrajinske autokefalnost već čine većinu i jedinstvenu crkvu“.

Zorja je otkrio da rade na tome da na taj „sabor“ – pored raskolnika iz `Kijevske patrijaršije` i „Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve“ – dođe i deset „predstavnika Moskovske patrijaršije“.

Prema njegovim rečima, „tomos iz Carigrada“ će stići ubrzo po održavanju sabora.

A da li će biti baš tako?

Sigurno je da će ukrajinska vlast i nacionalisti svih boja koristiti i nedozvoljena sredstva i nasilje da naprave državnu pravoslavnu crkvu.

Međutim, drugi čovek u hijerarhiji RPC – mitropolit Ilarion – već je upozorio da tomos o autokefalnosti može dovesti do krvoprolića.

Zašto Amerikance brine rusko oružje u Srbiji – VIDEO

Prema njegovim rečima, ohrabreni raskolnici mogu pokušati da preuzmu kontrolu i nad velikim manastirima. Apostrofirao je Kijevo-Pečorsku lavru i Počajevsku lavru. I upozorio:

„A tada će pravoslavni vernici, naravno, uzeti u zaštitu svoje svetinje. Zato i može doći do krvoprolića“.

Sinod Ruske pravoslavne crkve na svom vanrednom zasedanju u Sveto-Danilovom manastiru u Moskvi odlučio je da predstavnike RPC povuče iz svih struktura u kojima predsedava Carigradska patrijaršija.

(Skandalozno.rs/Pravda.rs/Izvor: Fakti.org)

Budite prvi sa komentarom na članku "RUSKA CRKVA: Potezi Carigradske patrijaršije mogu dovesti do haosa u Ukrajini!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.