Ruska tajna: Sat vremena STAJANJA na obali ovog JEZERA bi vas ubilo – VIDEO

Tajna SSSR

foto: printscreen YouTube

Dobrodošli na prekrasno jezero Karačaj, rusko jezero koje je službeno i najzagađenije mesto na planeti.

Samo stajanje sat vremena na obali tog jezera 1990-ih dalo bi vam dozu radijacije sto puta veću nego što je dopuštena količina izlaganja unutar godinu dana. Odnosno, već za sat vremena tamo brzo biste umrli.

[adsenseyu5]

Uzrok ogromnih količina zračenja nije nikakav fenomen, već obližnji nuklearni pogon koji je prestao s radom 29. septembra 1957, nakon nesreće u kojoj je zakazao sistem za hlađenje, a čije je postojanje bilo tajna od strane vlasti sve do 1990-ih.

Naime, nakon Drugog svetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nuklearnog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranijuma i plutonijuma. Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948.

Ekološki problemi posebno nisu uzimani u obzir u tim fazama razvoja nuklearnih programa.

[adsenseyu1]

Svih šest reaktora sagrađeni su na jezeru i koristili su otvoreni sistem hlađenja, otpuštajući zagađenu vodu natrag u jezero. U početku se visoko radioativni otpad odlagao u obližnju reku, koja ga je odvodila do reke Ob, putujući dalje do Arktičkog okeana. Kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom.

foto: Printscreen/Youtube

Nakon kobne eksplozije nuklearnog postrojenja, lokalno stanovništvo iz grada Ozersk koje se u to doba zvao Majak je evakuisano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna.

[adsenseyu1]

Uprkos evakuacijama, veliki broj stanovnika nije želeo da se preseli, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i vazduh i piju zagađenu vodu – iako se jezeru ne približavaju.

Novinarima i reporterima poseta je dopuštena, ali o svemu odlučuje ruski FSB.

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namena da drži radioaktivni talog dalje od obale.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruska tajna: Sat vremena STAJANJA na obali ovog JEZERA bi vas ubilo – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.