Ruska vojska odustaje od razvoja “pametnog” metka

Rusija

Moskva – foto: pixabay.com

Razvoj domaćeg samonavođenog „pametnog“ metka, koji je sposoban da samostalno koriguje svoje let, odložen je na neodređeno vreme. Ovo je internet portalu „Interfaks“ rekao neimenovani izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

„U skladu sa tim projektom odrađena je faza pripremnog teoretskog istraživanja. Ova istraživanja su pokazala da će u bliskoj budućnosti biti jako teško realizovati takav zadatak. Dakle, ova tema je odložena na neodređeno vreme“- istakao je sagovornik.

Pre dve godine, generalni direktor Fonda perspektivnih istraživanja (FPI) Andrej Grigorijev je izjavio da ova ustanova radi na konstruisanju „reaktivne snajperske municije sa navođenim zrnom“.Sledeće, 2017.godine, oglasio se i prvi čovek klastera „Vooruženie“ koja se nalazi u okviru državne korporacije „Rosteh“. Sergej Abramov je istakao da na ovom projektu navođenog metka zajedno rade laboratorije FPI i CNIITOČMAŠ. Po rečima Abramova eksperimentalna municija je svetlo dana trebala da ugleda početkom naredne decenije (od 2020.godine).

Nešto više o navođenoj municiji

Grupa ruskih naučnika smatra, da ruski vojnik budućnosti u svojoj opremi mora da ima upravljivu „pametnu“ municiju. Ona će obezbediti takve rezultate, koje je apsolutno nemoguće postići sa standardnim tipovima municije. Veliki broj ljudi misli da će ova municija imati sličan oblik kao današnja. Oni polaze od pretpostavke da će se „perspektivni metak“ dobiti nekom vrstom tehnološkog unapređenja  standardne municije. Po svemu sudeći radiće se o metku povećanog dometa. Posedovao bi minijaturni pogonski sistem, koji bi metku obezbedio da zadrži kinetičku energiju tokom svog kretanja, što bi mu omogućilo da ne odstupa od svoje zadate putanje. On vi se tom prilikom na cilj navodio pomoću laserskog snopa, gde bi senzori bili napravljeni pomoću nanotehnologije. Ovakva municija bi svoju prvu primenu imala u snajperskim timovima.

Albanski mediji: Vučić imao tačne podatke o merama Prištine

Municija povećanog dometa će u velikoj meri uprostiti pripremu gađanja, kakva nam je danas poznata. Ona će i u snajperskom paru, dovesti do izmene prioriteta u ulogama. Naime, u prvi plan će umesto strelca da izbije njegov korektor. Onće u svojim rukama imati laserski ozračivač cilja koji je svo vreme fokusiran na metu. Sa druge strane, vojnik na formacijskom mestu strelca, imaće prost zadatak da repetira oružje, i ispali laserski navođeni metak u pravcu zadate mete.

Dakle, uspešnost gađanja će isključivo zavisiti od korektora vatre. Usvajanje ovakve municije radikalno će uprostiti i samu obuku ovih timova. Prema rečima vojnih stručnjaka, prvi obrazci ovakve municije se očekuju u narednih 15-20 godina.

I američka DARPA radi na sličnom projektu

Razvoj samonavođenog reaktivnog metka nije samo ideja koja se vezuje za Ruse. Pre četiri godine američka agencija DARPA je saoštila da je razvila i ispitala samonavođenu municiju. Ova municija se ispaljuje iz streljačkog naoružanja.Za sada nije poznato do kog stepena razvoja perspektivne municije su došli Amerikanci. Kao što vidimo ruski vojno-industrisjki kompleks nije trenutno zainteresovan za nastavak realizacije ovog projekta.

(Skandalozno.rs/Pravda.rs/Izvor: bog-rata.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruska vojska odustaje od razvoja “pametnog” metka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.