Ruski admirali ocenili vojne mogućnosti Amerike u Crnom i Baltičkom moru

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Upotreba američkih nosača aviona u Crnom moru je nemoguća u skladu sa konvencijom Montre, a na Baltiku je otežana jer je tamo usko za njihov prolazak i ukotvljenje, saopštili su Sputnjiku bivši komandanti Crnomorske i Baltičke flote admirali Vladimir Komojedov i Vladimir Valujev.

Advertisement

„SAD imaju 11 nosača aviona. Svi oni su atomski, na kojima je oko 90 aviona. Oni su brzi i Amerikanci ih mogu postaviti svuda gde smatraju da je potrebno. Međutim, oni ne mogu svuda proći. Na primer, u Baltičko more je prolaz nosača aviona otežan. U Crno more kroz Bosfor i Dardanele oni uopšte ne mogu ući, jer je njihov prolaz zabranjen u skladu sa konvencijom Montre o statusu moreuza“, rekao je Komojedov, komentarišući izjavu komandanta američke Druge flote viceadmirala Endrjua Luisa, da Rusija stalno proširuje sistem blokiranja pristupa stranih vojski strateški važnim regionima kao što su Krim i Kalinjingrad, ali da SAD mogu dejstvovati u takvim uslovima uz pomoć nosača aviona i kopnenih snaga.

Valujev je izrazio solidarnost sa Komojedovim, naglasio je da još nije bilo slučaja kada je američki nosač aviona uplovljavao u Crno more i na Baltik radi rešavanja svojih zadataka.

Ranije je Kijev saopštio da pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski admirali ocenili vojne mogućnosti Amerike u Crnom i Baltičkom moru"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.