Ruski i američki naučnici se slažu: Ukoliko ovaj asteroid samo “očeše” Zemlju, to će biti kraj!

Opasnost iz svemira

Veliki asteroid 2004 VD17 mogao bi u bliskoj budućnosti da “očeše” Zemlju i pritom uništi čovečanstvo, slažu se ruski i američki naučnici, ali ipak imaju različite ideje o tome kako da se spreči ta kataklizma.

Univerzitet “Džon Hopkins” i Ruski institut za istraživanje svemira predlažu različita rešenja za spasavanje Zemlje od tog asteroida, čiji se prolazak očekuje početkom maja 2032. godine, piše portal RBTH.co.uk.

I Rusi i Amerikanci se slažu da asteroid treba odbaciti od Zemlje, ali Rusi smatraju da to treba uraditi tako što će ga udariti i odbaciti manji asteroidi, a Amerikanci bi da ispale raketu i tako”izguraju” opasnost iz orbite.

Još prošle godine istraživači sa Odseka primenjene fizike na Univerzitetu “Džon Hopkins” započeli su projekat čiji je cilj izbacivanje asteroida 2004 VD17 s njegove putanje. Ispaljivanje rakete koja treba da odbaci asteroid od Zemlje košta 350 miliona dolara i ima podršku NASA i Evropske svemirske agencije.

Međutim, naučnici Ruskog instituta za istraživanje svemira razvijaju sistem izbacivanja opasnih asteroida iz orbite koji se zasniva na izazivanju sudara sa manjim asteroidima. Proces ide tako što se u Zemljinu orbitu lansira svemirski brod sa lakomotornim raketama koji bi uhvatio manji asteroid i usmerio ga prema gravitacionom polju Zemlje.

Kad priđe dovoljno Zemlje, gravitacija bi naterala manje asteroide da se zariju u veće, koji su pretnja za planetu. Ruski naučnici smatraju da bi ova tehnika bila isplativija nego ona koju predlažu američke kolege.

NASA veruje da bi u periodu od 2017.-2113. oko 400 raznih astronomskih tela moglo da dođe u kontakt sa Zemljom. Tako naučnici previđaju da daleke 2182. godine, odnosno u narednom veku, Zemlji preti rizik od kontakta sa asteroidom 1999 RQ36.

Sudar sa bilo kojim od ovih svemirskih tela mogao bi izazvati eksploziju koja bi u potpunosti uništila civilizaciju.

 (Kurir)

1 komentar na "Ruski i američki naučnici se slažu: Ukoliko ovaj asteroid samo “očeše” Zemlju, to će biti kraj!"

  1. Руски научници су у праву !
    Oдбијање опасног астероида мањин ухваћеним астероидима,
    боља је јефтинија и безбеднија опција, због узрочно последичних реакција
    универзума на људску врсту и планету Земљу !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.