Ruski klimatolog tvrdi: Čovek ne može značajnije promeniti klimu, uzrok je nešto mnogo starije! – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Svakodnevno se u medijima objavljuju najrazličitija istraživanja o poslednjim danima čovečanstva zbog klime, o ledenom dobu, i globalnom otopljavanju.

Zapravo, klima je postala jedan od najvažnijih problema sveta i ovakvim se prognozama bave mnogi — od ozbiljnih naučnih institucija do futurologa. Međutim, potpukovnik Ratnog zrakoplovstva Rusije i stručnjak centra za vremensku prognozu „FobosEvgenije Tiškovec za Sputnjik je rekao da se tu radi o običnim glupostima.

Smatram da je pogrešno predviđati neku katastrofu. Neko na tome zarađuje novac. Danas se dobra prognoza ograničava na 5-7, maksimum 10 dana. Mesečne, sezonske prognoze više niko ne koristi“, dodao je on.

Međutim, sa klimom se ipak nešto događa.

„Klima je nervozna, klimatska kolebanja se nastavljaju, to je činjenica. Temperatura je u poslednjih 100 godina porasla za 1 stepen. To je mnogo. Menja se čak i prirodno okruženje, životinjski i biljni svet itd. Promene se dešavaju. Ipak, to se dešavalo i ranije, ali nije bilo instrumenata da se te promene zabeleže“, smatra ruski klimatolog.

Ljudski faktor je jako precenjen kada je u pitanju uticaj na promenu klime u svetu, smatra ovaj stručnjak. Sve je to povezano sa aktivnošću Sunca, i nešto manje sa aktivnošću vulkana.

„Analize paleoklimatologa, analize klime, kada odmotavamo traku od pre nekoliko stotina i hiljada godina, govore da je do ovakvih zagrevanja na našoj planeti dolazilo i ranije. Ona su bila praćena katastrofama koje su dovele do nestanka čitavih civilizacija. Procvat civilizacija se upravo dešavao za vreme klimatskog optimuma, tj. povoljnije klime, u periodu toplih sezona, sa tri-četiri setve.

A kad se klima menjala i nastupao međuledeni period, dolazilo je do kuge, bolesti, gladi, ruševina… Tada nije bilo ni automobila ni kompanija ni parobroda, ničega nije bilo — nije bilo ljudskog faktora koji je zagađivao prirodu. Smatram da globalno zagrevanje postoji, ali da je njegov vrhunac prošao, i da je proces cikličan“, uverava klimatolog.

Čovek, očigledno, ne može značajnije promeniti klimu, ali je može tu i tamo modifikovati. Često se, u tom kontekstu, govori o klimatskom oružju. Nije tajna da ga decenijama mnoge zemlje razvijaju, tvrdi Tiškovec i dodaje.

Malo se zna o tome do kog stepena je došao taj razvoj, a najviše se spominju Rusija i SAD. Na klimatskom oružju se radilo još u vreme SSSR-a.

Ruska baza „Sura“, koja se nalazi u gustoj šumi 150 km od Nižnjeg Novgoroda, najpoznatiji je ruski objekat koji se bavi proučavanjem jonosfere. Izgrađen je osamdesetih i odmah je privukao pažnju lokalnog stanovništa: na nebu iznad objekta su se mogle videti čudne svetlosne pojave, crveni baloni koji lete velikom brzinom, čak se pojavila i legenda da se na poligonu vrši kontakt sa vanzemaljcima.

Amerikanci su često optuživali Ruse za uragane, tajfune, poplave koje često pogađaju njihovu zemlju. Poslednji put je o tome bilo govora za vreme uragana „Katrina“ koji je pogodio Nju Orleans. Naravno, uvek bez ikakvog dokaza.

„Mi smo do trenutka raspada SSSR-a bili ispred Amerikanaca u sistemu modifikacije vremena. Odnosno, bili smo prvi na planeti. Nažalost, kada su došle devedesete i kad je nastupio haos, Amerikanci su to iskoristili i dobili pristup našim otkrićima. Upravo su devedesetih godina oni napravili proboj na osnovu naše tehnologije i otišli dalje“, rekao je ruski stručnjak.

U SAD-u se meteorologijom bavi najzatvorenija uprava Ministarstva odbrane SAD.

„Pristup tome imaju ljudi koji se praktički mogu izbrojati na prste jedne ruke. Naravno, informacije su nedostupne. Šta i kako oni tamo rade? Znamo da su vrlo aktivni. Najveća tajna je u kojim područjima planete koriste taj sistem. To vam sigurno niko neće reći“, dodao je klimatolog.

Ruski klimatolog ima teoriju da je HAARP – sistem kojim Amerikanci, navodno mogu menjati vremenske prilike – bio iskorišćen u ratovima širom sveta. Podsećamo, nepovoljne hidrometeorološke pojave — veliki oblaci, padavine, sneg ili magla – efikasnost sistema za navođenje svode na nulu.

Ruski stručnjak iz iskustva navodi da ni jedna vojna operacija ne počinje bez izveštaja meteorologa. Međutim, podaci o vremenu u ratnoj zoni postaju tajna.

Oni se šifriraju, prestaju cirkulirati i bivaju slobodno dostupni u informacijama svetske meteorološke organizacije ili TV-a. Čak se „toliko kriju, da se podmeću dezinformacije kako bi se potencijalni protivnici doveli u zabludu“.

Postavlja se pitanje zašto Amerika nije iskoristila oružje koje poseduje u trenutku kada je pogođena velikim hladnim talason. Međutim, nije sve baš tako jednostavno.

„To je igranje vatrom. Na primer, oni mogu da iskoristie HAARP na teritoriju Sibira. Međutim, iz Sibira će vremenski uslovi doći u Ameriku. Ko može oceniti posledice toga i šta se može očekivati na američkoj zapadnoj obali? To je jako teško predvideti. Takva tehnologija se mora vrlo pažljivo koristiti.

Može se koristiti na teritoriji potencijalnog protivnika, negde na drugom kraju Zemljine lopte, ali može doći do kontraefekta. Svaka i najmanja promena ravnoteže u atmosferi, na primer promena temperature, kojom menjate i količinu padavina negde u Australiji — ima reperkusije na čitavu Zemlju. To nam treba? Ne, naravno. To je Pandorina kutija, i mislim da još uvek nismo naučili da modifikujemo klimu i upravljamo njome“, dodao je ruski klimatolog.

“Podsećam, energija jednog crnog oblaka se može uporediti sa nekoliko desetina atomskih bombi koje su bačene na Hirošimu, dok je energija jednog ciklona, na primer atlantskog, ravna proizvodnji svih nuklearnih elektrana u celom svetu tokom jedne godine“, podseća.

Meteorološko oružje moglo bi postati pandan nuklearnom po nanošenju štete potencijalnom protivniku, upozorava. Ekonomija zemlje može biti potpuno uništena. Ipak, još uvek priroda upravlja čovekom, a ne čovek prirodom.

To što s vremena na vreme neko rastera oblake ili izazove jaču kišu nije od presudnog značaja za globalnu klimu na planeti, tvrdi Tiškovec.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski klimatolog tvrdi: Čovek ne može značajnije promeniti klimu, uzrok je nešto mnogo starije! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.