Ruski kosmonaut snimio katastrofu iz svemira – FOTO, VIDEO

Advertisement

Nestaje

Aralsko jezero – foto: Facebook NASA Earth

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov objavio je fotografiju Aralskog mora iz svemira, na kojoj se vidi katastrofalna sudbina tog mora – njegova ukupna površina se u poslednjih nekoliko godina drastično smanjila.

On je izrazio žaljenje što je nivo mora na granici između Kazahstana i Uzbekistana postao katastrofalno nizak, budući da je ranije bilo dosta veće, ali se poslednjih 50 godina smanjilo zbog smanjenog dotoka uzrokovanog hidrogeološkim radovima na rekama pritokama Amu Darji i Sir Darji.

Advertisement

Naime, od 40-ih godina 20. veka vode ovih reka se koriste za navodnjavanje polja pamuka u Kazahstanu i Uzbekistanu, a s obzirom na to da se oko 20 do 60 kubnih kilometara vode godišnje izdvoji za navodnjavanje, nivo jezera opadne za 20 do 60 centimetara godišnje.

#АральскоеМоре – бывшее бессточное соленое озеро, расположенное на границе Казахстана и Узбекистана. До 1960-х годов оно считалось четвертым по величине озером в мире, однако сегодня уровень моря катастрофически низок… И я не ошибся, назвав Аральское море озером. К морю его по традиции относят из-за больших размеров, как и «соседнее» Каспийское. Они оба являются остатками древнего океана. • The #AralSea from space. Formerly one of the four largest lakes in the world, the Aral Sea has been steadily shrinking since the 1960s.

A post shared by Anton Shkaplerov (@anton_astrey) on

Rezultat je da se ukupna zapremina jezera od 1960. smanjila za 80 procenata, dok je narasli salinitet uništio skoro sve oblike života u njemu.

Advertisement

Zbog opadanja nivoa jezera došlo je do promene lokalne klime i izumiranja mnogih biljnih i životinjskih vrsta. To je dovelo i do propasti ribolova i industrija koje su bile povezane sa njim, a nekadašnje luke danas se nalaze i do 50 kilometara od sadašnje obale jezera.

https://www.instagram.com/p/BEG8-9nDrki/?utm_source=ig_embed

Od 1989. jezero je podeljeno na Malo more na severu i Veliko more na jugu, a ako se ništa ne bude preduzelo, veruje se da će južni deo jezera nestati do 2025. Izgradnjom brane na severu, došlo je do naglog rasta nivoa vode u Malom moru.

Zasad je Kazahstan zainteresovan za mere za spasavanje svog dela Aralskog jezera uz pomoć kredita Svetske banke, dok Uzbekistan smatra da je proizvodnja pamuka mnogo značajnija.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Sputnjik/Dejli mejl)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski kosmonaut snimio katastrofu iz svemira – FOTO, VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.