Ruski pilot otkrio tajnu: Evo zašto tokom vojnih parada u Moskvi ne pada kiša – VIDEO

Ilustracija

Ruska vojska – foto: Tanjug/AP

U Moskvi je u četvrtak održana vojna parada povodom Dana pobede nad fašizmom. Na Crvenom trgu je učestvovalo više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike.

Ipak, zbog loših vremenskih uslova avijacija nije nadletala Crveni trg.

Jaka kiša ipak nije padala, ali to je ponovo pokrenulo priče o kontrolisanju vremena.

Naime, jedan ruski pilot je još 2010. godine objasnio da postoje dva različita metoda uz pomoć kojih može da se “otera” kiša. Uglavnom se radi o takozvanom “zaprašivanju” oblaka. Upravo je Aleksandar Akimenkov upravljao avionom i to je radio godinama.

“Ili postoji specijalna mašina koja izbacuje srebrni jodid, suvi led ili cement u oblake, ili se otvara otvor i tip sa lopatom ručno seje oblake. Čim materija dospe do oblaka, pojavi se rupa. Postaje sve veća i veća i ili krene kiša odmah i onde ili jednostavno ako oblaci nisu dovoljno gusti, rasipaju se bez padavina”, objasnio je Akimenkov.

Ruska vlada ovaj metod koristi još od sovjetskih vremena, pa tako praši oblake za sve bitne događaje, čak tri puta godišnje – za Dan pobede, Dan grada i Dan Rusije.

Osim toga, postoje i privatne firme koje za 6.000 dolara po satu mogu da vam osiguraju sunčano vreme na dan vašeg venčanja, koncerta ili neke slične manifestacije.

Stručnjaci kažu da ove tehnike ne predstavljaju veliku pretnju po prirodu ili zdravlje ljudi jer je period aktivnog uticaja na oblake veoma kratak.

Iako kišu nismo videli na paradi ni ove ni prošle godine, izuzetak je bila 2017. godina, kada ni “svemoćni” Rusi nisu uspeli da oteraju padavine.

Te godine je čak devet vojnih aviona “Antonov” imalo zadatak da otera loše vreme. Međutim, padavine u gradu su tokom prve polovine maja bile toliko jake tako da plan ruskih vlasti nije uspeo. Temperatura je na dan parade u Moskvi bila samo 3 stepena, dok je godinu pre bila čak 25 stepeni.

Posle dva dana veoma lošeg vremena, program koji je trebalo da se održi u vazduhu je otkazan.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski pilot otkrio tajnu: Evo zašto tokom vojnih parada u Moskvi ne pada kiša – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.