Ruski predsednik iznenadio svet: Spremni smo da ograničimo proizvodnju NAFTE!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da se uključi u razgovore o zamrzavanju ili smanjenju nivoa proizvodnje nafte.

Putin je na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu rekao da je “zamrzavanje ili čak smanjenje proizvodnje sirove nafte verovatno jedina ispravna odluka za održanje održivosti celog globalnog energetskog tržišta”, preneo je Tass.

[adsenseyu5]

“Rusija je sprema da se pridružii naporima za ograničenje proizvodnje i poziva ostale izvoznike nafte da urade isto”, rekao je Putin, dodajući da se nada će na sastanku OPEK-a u novembru biti “određenih sporazuma”.

Članice kartela su na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte na nivou između 32,5 i 33 miliona barela dnevno. Taj dogovor bi trebalo da bude formalizovan na sastanku u novembru.

Predstavnici država koje su među najvećim proizvođačima nafte okupili su se u Turskoj da razmotre kako okončati dvogodišnje zasićenje tržišta, preneo je Blumberg.

Nafta Brent je posle najave zamrzavanja proizvodnje nafte u septembru u porastu, što je nastavljeno i ovog meseca.

[adsenseyu1]

Po ceni od oko 52 dolara po barelu, nafta je sada više nego duplo jeftinija nago sredinom 2014, što je velike proivođače nafte poput Saudijske Arabije i Rusije izložilo velikom ekonomskom pritisku.

Saudijski ministar energije Halid Al-Falih rekao je da “nije nezamislivo” da nafta dođe na 60 dolara po barelu do kraja godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski predsednik iznenadio svet: Spremni smo da ograničimo proizvodnju NAFTE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.