Ruski S-400 u drugom planu: Amerika traži od Turske nešto mnogo važnije

Ilustracija

S-400, foto: Printscreen/YouTube

SAD koriste pregovore o protivvazdušnom raketnom sistemu „Patriot“ ne za poništenje ugovora između Turske i Rusije o kupovini sistema S-400, već kako bi se odložila nova vojna operacija Ankare u Siriji, smatra turski general u penziji Fahri Erenel u intervjuu za list „Jeni safak“.

„SAD koriste tursku kupovinu ruskih S-400 za postizanje tajnih ciljeva. Ta pretnja se čula tokom najvažnijih pregovora turske delegacije u Vašingtonu o sirijskom Manbidžu. To nije nimalo slučajno. U njihovim planovima ulazi odlaganje turske operacije u Siriji koja je na vidiku. Osnovni problemi SAD su odlučnost Turske da izvede operaciju istočno od Eufrata i dalje raspoređivanje vojnog kontingenta Republike u regionu“, navodi list reči bivšeg vojnog zvaničnika.

Na pitanje kakve će biti posledice u slučaju da se Ankara odrekne S-400, Erenel je odgovorio da ako se to desi, tursko-ruski odnosi će dostići tačku sa koje nema povratka.

„Takva odluka će dovesti do najužasnijih posledica, koje će se odraziti na građanski rat u Siriji i na teritorije od istočnog Sredozemlja do Crnog mora“, tvrdi on.

Pritom, Erenel je uveren da Turske neće odstupiti i da će bez obzira na sve kupiti ruske sisteme S-400.

„Nema povratka u ovom pitanju“, konstatovao je turski general u penziji.

Ranije je saopšteno da će Rusija isporučiti Turskoj protivvazdušne raketne sisteme S-400 do jeseni ove godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ruski S-400 u drugom planu: Amerika traži od Turske nešto mnogo važnije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.