SAD u tajnosti prebacile 300 najmodernijih tenkova u Norvešku!

Pretnja
Kako je objavilo Ministarstvo obrane SAD-a, u norvešku luku Namdalsied nedavno je u tajnosti uplovio američki 205 metara dug vojni brod „Dewayne T. Williams“ sa oko 300 komada najsavremenijih tenkova Abrams A1-M1, oklopnim amfibijama AAV-7, i oklopnim borbenim vozilima LAV-25, piše Slobodna Dalmacija.

Veći deo dopremljenog naoružanja prebačen je u američku vojnu bazu koja pokriva pet norveških planina. Norveški mediji prenose da američki mornarički korpus u utrobama norveških brda, na oko 32.000 kvadratnih metara, raspolaže skladištima za municiju, ratnom bolnicom, smeštajem za teško naoružanje, oklopna borbena vozila, avione i helikoptere.

Nakon što su norveški mediji pre dva dana razotkrili operaciju transporta tenkova, portparol američkog Ministarstva obrane umirujuće tvrdi kako se radi o „klasičnoj i rutinskoj operaciji zamene starog američkog oružja novim naoružanjem“

Posebnim sporazumom, u doba Hladnog rata i opasnosti od širenja Sovetskog Saveza, potpisan je „dvojni pakt” SAD i Norveške o formiranju američke baze na području norveškog okruga Trondelag.

Norveška „sedma sila” zatražila je pojašnjenje da li ima rutinska zamena stare opreme novim, ali znatno većim arsenalom od postojećeg, bilo kakve veze sa zbivanjima u Ukrajini.

Član odbora za obranu i sigurnost norveškog parlamenta Per Sandberg kaže da na prvi pogled izgleda da Amerikanci dodatno naoružavaju svoju bazu, ali da se to „slučajno poklopilo sa ukrajinskom krizom“.

Masovni transport nasavremenije ratne opreme i neskriveno „zveckanje oružjem” nije ostavilo ravnodušnim lokalno stanovništvo, ali ni Ruse.

– Koga to Obama misli da napadne?! To je teško oklopno naoružanje isključivo za napad i invaziju, a ne za obranu, kaže za „Slobodnu“ 67-godišnji penzionisani general Jurij Balujevski koji je od 2005. do 2008 godine obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera vojske Ruske Federacije. Zbog svojih oštrih stavova protiv SAD-a i NATO-a, zapadni mediji Balujevskog nazivaju ruskim jastrebom.

Šta bi bilo kada bi Rusija dostavila naouružanje na Kubu?

General Jurij za vreme svoje službe se nije libio da se sukobis ruskim ministrom obrane, zbog smanjenja broja generala, ili prodaje vojnih objekata. On zagovara tesnu vojnu saradnju Moskve s Iranom, Sirijom i Egiptom, a Ukrajinu naziva „zadnjom linijom obrane Rusije“.

– Mislim da evropskoj javnosti sada treba da se objasni zbog čega se dostavlja tolika količina naoružanja na severu Evrope. Nema sumnje da se radi o događajima vezanim za Ukrajinu i da se vrši pritisak na Rusiju. Šta bi bilo da Rusija sada dostavi teško naoružanje na Kubu? Svi bi verovatno uzviknuli „da je to neodgovorno ponašanje Moskve“.

Ipak, ne verujem u upotrebu dopremljenog naoružanja. Norveška vlada je prekinula sve bilateralne vojne aktivnosti s Rusijom, i suspendovala posetu naših vojnih brodova i zajedničke vežbe na moru. Šteta, jer imali smo jako dobru saradnju s norveškom vojskom.

Američki militarizam će proći, a s Norveškom ćemo opet imati dobre odnose – kaže general Balujevski.

(Novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "SAD u tajnosti prebacile 300 najmodernijih tenkova u Norvešku!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.