SAD: Ukoliko mirovni plan ne uspe, imamo plan B za Ukrajinu!

Plan B

Sjedinjene Države pažljivo motre na Ukrajinu. Predsednik Barak Obama je pohvalio nemačko-francuske mirovne napore, ali Vašington se priprema i za plan B ukoliko se nastave borbe.

Vlada SAD će pričekati kako bi se videlo hoće li se sukobljene strane u istočnoj Ukrajini pridržavati dogovora iz Minska, rekla je portparolka ministarstva spoljnih Dženifer Psaki.

„Dela, a ne reči će pokazati da li će dogovor doneti rezultate koje treba da donese“, rekla je Dženifer Psaki.

Ona je takođe, kako prenosi Dojče vele, izjavila da je američka vlada veoma zabrinuta zbog vesti o borbama tokom proteklog vikenda te da u Vašingtonu postoje saznanja o tome da Rusija, kako je kazala Psaki, planira dalje isporuke oružja proruskim separatistima.

Psaki je kritikovala što je Rusija duž granice s Ukrajinom postavila velike količine artiljerijskog oružja i protivraketnih sustava. Ona je kazala da to „nije u duhu dogovora“ iz Minska te da će SAD pažljivo „pratiti šta će se narednih dana događati“.

Predsednik Barak Obama ne krije da i on priželjkuje diplomatsko rešenje krize. Prilikom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu dvoje državnika istakli su da se Zapad ni u kojem slučaju neće podeliti po tom pitanju.

[adsenseyu1]

Uprkos sve glasnijim zahtevima za isporukom orućja Kijevu – čak i u Obaminoj demokratskoj stranci – predsednik novom sporazumu iz Minska (Minsk II) želi da pruži šansu.

Međutim, ukoliko primirje ne uspe, onda je isporuka oružja Kijevu neizbežna, rekao je Nikolas Barns, bivši ambasador pri NATO i današnji profesor Harvarda. On je za CNN istakao da će, ako bude prekršeno primirje, „uslediti znatno oštrije ekonomske sankcije. A onda će Amerika, Kanada i multilateralni savez sastavljen od više zemalja Ukrajini isporučiti odbrambeno oružje.“

Vlada SAD se već sada priprema za taj alternativni plan. Pentagon već sastavlja plan koji oružani sistemi bi mogli biti od pomoći Ukrajini. Tu spadaju radari i izviđačke bespilotne letelice koje blagovremeno upozoravaju na raketne napade.

Ali govori se i o modernom protivtenkovskom oružju i vojnim terenskim vozilima. Američki ratni brod „USS Cole“ je za svaki slučaj već prebačen na Crno more. Za mart je u zapadnoukrajinskom Lavovu planirana obuka tri ukrajinska bataljona.

Već odavno je trebalo pružiti takvu pomoć za samopomoć, glasi poruka upućena putem većine američkih medija. Tako je Vašington post, list inače blizak Obami, vlastima SAD prebacio „pasivnost“.

List konkretno navodi da, dok Rusija proruskim separatistima šalje tenkove, Ukrajina se smiruje posteljinom i konzervama.

(DW, Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "SAD: Ukoliko mirovni plan ne uspe, imamo plan B za Ukrajinu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.