SAD zatražile od EU: Krenite aktivnije protiv „Severnog toka 2“

Rusija

Foto: AFP 2018 / Sakis Mitrolidis

SAD su zatražile od EU da preduzme aktivne mere protiv „Severnog toka 2“, piše list „Handelsblat“, pozivajući se na činovnika iz Bele kuće.

„Želimo da projekat bude zaustavljen. Došlo je vreme za akcije“, rekao je za list saradnik američke administracije.

SAD nastavljaju da traže od partnera da preduzmu mere za osiguranje sopstvene energetske bezbednosti. Vašington je siguran da EU mora da osigura „neprekidne isporuke gasa preko Ukrajine“.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, po dnu Baltičkog mora, do Nemačke.

Protiv izgradnje gasovoda su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, SAD, koje aktivno promovišu svoj tečni prirodni gas u Evropskoj uniji, Poljska, Litvanija i Letonija.

Početkom januara šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič je izjavio da projekat „ubija Ukrajinu“, jer smanjenje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine navodno može da dovede do toga da Kijev izgubi ne samo prihode, nego i garancije zaštite od „ruske agresije“.

LAZANSKI: Velike sile se spremaju za ČETVRTI SVETSKI RAT!

Moskva i Berlin insistiraju na tome da je „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat i da njegova izgradnja ne podrazumeva prekid tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "SAD zatražile od EU: Krenite aktivnije protiv „Severnog toka 2“"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.