Samo taksisti i gradski prevoz: Grad zatvara ulicu za privatna vozila

San Francisko – foto: pixabay.com

Od naredne godine će se najprometnijom ulicom u San Francisku voziti samo gradski prevoz i taksi.

San Francisko će zbog gužvi koje se stvaraju u Ulici Market zabraniti saobraćaj privatnih automobila. Gradske vlasti su se na ovaj korak odlučile jer žele da povećaju produktivnost gradskog saobraćaja kako bi bilo manje zagađenja, saobraćaj brži, ulica sigurnija i kako bi postala glavno šetalište za turiste.

Uber, Lift i drugi načini pomoći u prevozu biće zabranjeni, a pešaci će moći da pozovu jedino taksi ili da putuju gradskim prevozom. Saobraćaj privatnih vozila će moći da se kreće ulicama koje “prelaze preko” Market ulice, ali ukoliko skrenu u nju biće kažnjeni.

Krajnji cilj je da se ovde napravi pešačka i biciklistička zona. Svuda unaokolo bi bile radnje i to bi mogla postati ulica veoma privlačna za turiste, a da pri tome niko više ne bi bio zdravstveno ugrožen zbog prevelikog broja automobila.

Ovo nije prvi grad koji zatvara ulice u centru grada i proširuje pešačku zonu i centar grada urđuje za turiste. Njujork je takođe zatvorio 14. ulicu za vozila, a trend se “prenosi” po celoj Americi, ali i drugim uređenim državama.

U međuvremenu, dok ne stignete do San Franciska, prošetajte Ulicom Market koristeći Guglove mape.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/travelandleisure.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Samo taksisti i gradski prevoz: Grad zatvara ulicu za privatna vozila"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.