Saopštenje Kijeva: U toku je bitka sa ojačanim tenkovskim bataljonom ruskih oružanih snaga!

Bitka kod Luganska

Ukrajinski vojnici sukobili su se danas sa ruskim tenkovskim bataljonom u gradu Lugansk, a ruske vojne jedinice kreću ka drugim velikim gradovima u regionu na istoku Ukrajine, saopšteno je u Kijevu.

– Bitka između ukrajinskih padobranaca i ojačanog tenkovskog bataljona ruskih oružanih snaga se nastavlja s ciljem uspostavljanja kontrole nad aerodromom u Lugansku –  potvrdio je portparol ukrajinske vojske Leonid Matjukin na svojoj Fejsbuk stranici.

Ukrajinske snage su se povukle danas sa glavnog aerodroma u Lugansku, na istoku Ukrajine, nakon što su prethodno dobili naredjenje da to učine, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

U regionu Luganska, ukrajinske snage su dobile naredjenje i povukle su se sa aerodroma, rekao je Lisenko novnarima, preneo je Rojters.

On je naveo da je u proteklih 24 časa, poginulo sedam ukrajinskih vojnika.

Ranije danas u Kijevu je saopšteno da su se ukrajinski vojnici sukobili sa ruskim tenkovskim bataljonom u Lugansku, a da se ruske vojne jedinice kreću ka drugim velikim gradovima na istoku Ukrajine.

Istovremeno ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej tvrdi da se ruske jedinice kreću ka drugim gradovima na istoku, uključujući i najveći grad u regionu Donjeck.

Ministar Geletej je primetio da „zvanični Kijev ne vodi razgovore sa teroristima, već sa predstavnicima Kremlja“, uoči današnjih pregovora u Minsku između Ukrajine, Rusije i predstavnika OEBS-a, prenela je agencija AFP.

Geletej je rekao da ruskih vojnika ima u Donjecku i Lugansku i da je „Ukrajina u ratu sa Rusijom“.

„Ruskih vojnika ima ne samo u Donjecku, već i u zoni aerodroma u Lugansku. Ima ih i u drugim gradovima“, rekao je ministar za televiziju Inter.

On je rekao da „Rusija odlučuje o tome šta će se dogoditi u Donbasu“, industrijskom regionu u kojem se nalaze rudnici uglja, a gde su i Donjeck i Lugansk.

Kijev i Zapad tvrde da Moskva u istočnu Ukrajinu šalje vojnike da podrže proruske pobunjenike koji se bore protiv snaga lojalnim Kijevu, što Rusija negira.

Otvoreno
Lavrov: Neće biti intervencije u Ukrajini

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov potvrdio je danas da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini, ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve i založio se za hitno primirje na ukrajinskom istoku.

„Računam veoma na pregovore zakazane za danas, pre svega fokusirajući se na sporazum o hitnom i bezuslovnom primirju (u Ukrajini)“, rekao je Lavrov povodom sastanka trilateralne Kontakt-grupe u Minsku kojoj će prisustvovati predstavnici Ukrajine, OEBS-a, Rusije i, verovatno, proruskih snaga sa ukrajinskog istoka.

Lavrov je potvrdio da, što se tiče Rusije vojne intervencije u Ukrajini, nje neće biti i da je Moskva „isključivo za mirno rešavanje te najteže krize, te tragedije“, prenela je agencija AFP.

„Moramo da sednemo i razgovaramo, ali ne da insistiramo na nerealnim zahtevima da se ‘pobunjenici’ odreknu oružja i ostavimo da budu ubijeni. To je sve što Petro Aleksejevič Porošenkov mirovni plan cilja“, rekao je Lavrov u susret sa studentima na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.
Ukoliko novih sankcija Evropske unije (EU) ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bude, Lavrov je naveo da će to primorati Rusiju da zaštiti svoju privredu, građane i preduzeća“.

„U slučaju novih sankcija zbog ukrajinske krize, mi ćemo, pre svega, poći od naših sopstvenih interesa – zaštite naše ekonomije, zaštite naše socijalne sfere, zaštite našeg biznisa i u isto vreme izvući zaključke iz akcija naših partnera“, rekao je Lavrov, dodaje agencija Rojters.

Govoreći o isključenju Rusije iz Grupe osam zbog aneksije Krima, Lavrov je naveo da je taj „forum izgubio mnogo na svom značaju od formiranja šire G20″.

(Tanjug, Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Saopštenje Kijeva: U toku je bitka sa ojačanim tenkovskim bataljonom ruskih oružanih snaga!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.