Satanovski: Ako dođe do rata između Rijada i Teherana, Saudijska Arabija će biti uništena!

Ilustracija

Jedan od najboljih svetskih znalaca Bliskog Istoka Jevgenija SATANOVSKI: Dođe li do direktog vojnog sudara – Saudijska Arabija će naprosto nestati. Čak prilično brzo.

Ako dođe do rata između Rijada i Teherana – Saudijska Arabija će taj rat sigurno izgubiti i biti uništena – ocenio je jedan od najboljih svetskih znalaca Bliskog Istoka Jevgenij Satanovski.

On rukovodi moskovskim Institutom za Bliski Istok i naglašava:

„Saudijce u tom slučaju neće spasiti ni ogromno bogatstvo, a ni SAD. Bude li to direktan vojni sudar – Saudijska Arabija će naprosto nestati. Čak prilično brzo. Saudijska Arabija je bogata država, a Iran je – ozbiljna država“.

Satanovski je uveren i da bi Iran u ratu sa Saudijcima imao saveznike u regionu, a da bi Rijad – očekujući pomoć od Amerikanaca – bez nje moga ostati:

Rijad ne shvata – podvukao je Satanovski – da su američke simpatije prema njemu nešto prilično fantomsko“.

Amerikanci su apelovali na Rijad i Teheran da spor do kojeg je došlo nakon što su Saudijci pogubili poznatog šiitskog propovednika Nimra an-Nimra, a gnevni Iranci upali u saudijsku ambasadu u Teheranu – reše pregovorima.

Međutim, Saudijci su se oglušili o taj apel i pošli na zaoštravanje.

Možda i zato što je zvanični Vašington upozorio Saudijsku Arabiju da će pogubljenje an-Nimra „imati posledice“.

Rusija je danas javno pokazala spremnost da Irance i Saudijce miri u Moskvi.

(fakti)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Satanovski: Ako dođe do rata između Rijada i Teherana, Saudijska Arabija će biti uništena!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.