Satelitski snimci otkrili tajnu: Evo šta Kina ubrzano gradi na veštačkim ostrvima – FOTO

Planeta

foto: NASA

Satelitski snimci koje je nedavno napravila AMTI otkrili su da je Kina “u tišini” napravila čitavu mrežu trajne vojne infrastrukture na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Nova mreža vazdušnih baza, radarskih tornjeva i protivraketnih sistema nalazi se na 29 hektara ostrva Spartli i Parcelskim ostrvima oko kojih je Kina u sporu sa nekoliko azijskih zemalja, otkriva Američka inicijativa za transparentnost azijskog pomorstva (AMTI).

U iste svrhe, u pomenutom regionu Kina je u prethodnom periodu već napravila nekoliko novih veštačkih ostrva, poput onih na Misčif grebenu, Atole Subi i Fajeri Krosu, a sada je ušla u završnu fazu izgradnje projekta konstrukcije infrastrukture neophodne za potpuno funkcionalne vazdušne i pomorske baze, navodi se u izveštaju AMTI.

[adsenseyu5]

https://twitter.com/RebeccaRambar/status/893588218750406660?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fplaneta%2F2961023%2Fsatelitski-snimci-tajnog-projekta-sta-kina-gradi-na-vestackim-ostrvima

Na Fajeri Kros grebenu je najviše izgrađeno u 2017. godini. Snimci iz vazduha pokazuju da su izgrađeni veliki hangari duž aerodromskih pista, ogromni radarski i komunikacijski tornjevi, skloništa od projektila, kao i ogromne podzemne strukture za koje AMTI pretpostavlja da će biti skladišta za oružje i druge materijale.

[adsenseyu1]

Reagujući na ove izveštaje, šef kineske diplomatije Lu Kang rekao je da se nada da će se zemlje koje nisu iz tog regiona suzdržati od podgrevanja tenzija i poštovati napore regionalnih zemalja.

foto: AP/Francis Malasig/Pool

“Potpuno je normalno da Kina mirno gradi i primenjuje neophodnu opremu za odbranu na svojoj teritoriji, koja je deo kineskog suvereniteta” rekao je Lu.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Biznis Insajder)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Satelitski snimci otkrili tajnu: Evo šta Kina ubrzano gradi na veštačkim ostrvima – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.