Senzacionalno otkriće u KAZAHSTANU: Otkriveni ostaci PIRAMIDE u egipatskom stilu! – VIDEO

Otkriće

foto: Facebook/Victor Novozhenov, Wikipedia/Charlesjsharp

U udaljenoj oblasti Kazahstana, Karagandi, otkriveni su ostaci piramide u egipatskom stilu, na oko 6.276 kilometara severoistočno od Kaira.

Struktura piramide je u ruševinama, ali se smatra da je ona dvojnik poznate Džozerove piramide, a sagrađena je 1.000 godina pre njenog poznatijeg “rođaka”.

Arheolozi su je otkrili pre godinu dana, ali su to saznanje držali pod velom tajne. U narednih nekoliko dana planiraju da istraže neotvoreni mauzolej piramide.

[adsenseyu1]

– Sagrađena je pre više od 3.000 godina u Sarjarki za lokalnog faraona, lidera lokalnog moćnog plemena koje datira iz kasnog bronzanog doba – rekao je arheolog Viktor Novozhenov.

Fotografije piramide u Kazahstanu otkrivaju ono što Novozhenov naziva “senzacionalnim otkrićem”, a koje pokazuju već iskopane artefakte na nalazištu i raspored temelja piramide.

Ovo neverovatno otkriće je predvodio tim naučnika sa Instituta za arheologiju Sarjarkinski u Karagandi pod vođstvom Igora Kukuškina.

[adsenseyu1]

– Oblik ove neverovatne konstrukcije nas je podsetio na poznatu Džozerovu piramidu u Egiptu – kaže Novozhenov.

U sovjetsko vreme, Karaganda je bio nadimak za “nedođiju” i destinaciju političke izgnanike iz mnogih delova bivšeg SSSR-a. Ali, otkriće piramide pokazuje da bogata kultura ovde “cvetala” u dalekoj prošlosti.

Foto: Facebook/Victor Novozhenov

Foto: Facebook/Victor Novozhenov

Fotografije arheološkog nalazišta pojavila se juče ističući mauzolej koji je nazvan piramida Begazinskaja, izgrađena pre između 3.000 i 3.500 godina.

Arheolog Viktor Varfolomev je rekao da je mauzolej pronađen u okrugu Šet u regiji Karaganda, u centralnom Kazahstanu, na desnoj obali reke Talda.

Celo nalazište sadrži više od 27 konstrukcija koje datiraju iz različitih epoha. Najveća zgrada ima pet nivoa kamenja, dok odaja ima sedam metara u prečniku.

Piramide postoje i na drugim mestima poput Meksika i Kine, ali ovo bi mogla da bude prva ovakva “imitacija” u Kazahstanu.

Foto: Wikipedia/Charlesjsharp

Foto: Wikipedia/Charlesjsharp

Džozerova “stepenasta piramida” je arheološki dragulj u nekropoli Sakari, severozapadno od egipatskog grada Memfisa. Sagrađena je oko 2700 godine pre nove ere za sahranu faraona Džozera.

Simbolika piramide je bila u tome da je piramida ličila na golemo stubište kojim bi se faraonova duša trebala uzdići do neba i pridružiti se bogu Sunca.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: Daily mail, telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Senzacionalno otkriće u KAZAHSTANU: Otkriveni ostaci PIRAMIDE u egipatskom stilu! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.