Septembar: Krvavi Mesec i Supermesec u istom danu najava ostvarenja proročanstva?!

Ilustracija

Ove jeseni Mesec će u istom danu biti i najtamniji i najsvetliji ove godine.

Rano ujutru 28. septembra, mesec će biti u tački putanje koja je najbliža zemlji, biće jako veliki i zato se naziva Supermesec.

Zbog svoje blizine jako će svetliti, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina senka u potpunosti zakloniti Mesec.

Tokom pomračenja koje će trajati više od jednog sata stanovnici Zemlje će svedočiti i takozvanom krvavom Mesecu, odnosno fenomenu kada zaklonjeni mesec isijava crvenom ili narandžastom bojom kao rezultat odbijanja Sunčeve svetlosti od Zemljine atmosfere.

Mnogi su uvereni da Mesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, ali i potrese i erupcije vulkana, a oni koji veruju u “proročanstvo krvavog meseca” tvrde da će uslediti apokalipsa.

Stručnjaci tvrde kako nema razloga za zabrinutost: plima će biti viša nego inače, ali samo do pet centimetara viša od najviših plima u poslednjih dvadeset godina.

(jutarnji.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Septembar: Krvavi Mesec i Supermesec u istom danu najava ostvarenja proročanstva?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.