SERGEJ LAVROV: Odgovorićemo na razmeštanje raketa u Evropi

Rusija

Foto: AP/Tanjug

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je „lažno shvaćenom solidarnošću“ stav zemalja Evropske unije u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Lavrov je u intervjuu za televiziju „Rusija 1“ izjavio da evropske zemlje „još uvek nisu spremne“ za nezavisnost u praktičnim postupcima i da „prate Sjedinjene Američke Države čak i u slučajevima kada je to očigledno u suprotnosti sa njihovim interesima“. Lavrov smatra da je primer za to glasanje evropskih zemalja o ruskoj rezoluciji u UN.

„Najveću zabrinutost oko odluke Sjedinjenih Američkih Država da se jednostrano povuku iz ovog sporazuma čuli smo u Evropi. Ali cela Evropska unija je glasala protiv našeg predloga, to jest, u suštini, da Sporazum o likvidaciji prestane da postoji i da se nad Evropom ponovo nadvije pretnja raspoređivanja američkih raketa zabranjenih ovim sporazumom“, istakao je ruski ministar.

On je dodao da će sledeći korak biti kontramere Rusija.

„To nije naš izbor, ali oni ne mogu da ne shvataju pretnje za bezbednost samih Evropljana u evropskim prestonicama. Zbog toga je nemoguće objasniti njihovo glasanje protiv našeg predloga, osim kao lažno svaćenu solidarnost“, rekao je Lavrov.

Ranije je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski rekao da je Rusija razočarana stavom zemalja EU koje nisu podržale rusku rezoluciju, iako raspoređivanje američkih raketa ne odgovara nacionalnim interesima evropskih zemalja.

Dačić: Amerikanci su pričali sa Putinom i Lavrovim o potpisivanju sporazuma Beograda i Prištine

Ranije je Generalna skupština UN odbacila nacrt rezolucije Rusije o Sporazumu o likvidaciji raketa. Za rezoluciju su glasale 43 zemlje, 46 je bilo protiv, a uzdržala se većina — 78 članica UN. Glasanje je održano po principu „dve trećine“.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "SERGEJ LAVROV: Odgovorićemo na razmeštanje raketa u Evropi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.