Sergej Lavrov otkrio: Amerika predlagala Rusiji da održi novi referendum na Krimu

Ministar Rusije

Sergej Lavrov – foto: Tanjug

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za ruske medije podsetio da je Džon Keri, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, predlagao da se održi još jedan referendum o samoopredeljenju Krima.

„Setimo se sankcija koje su motivisane Krimom i koje se objašnjavaju Krimom, a zaboravlja se da su građani poluostrva glasali apsolutno slobodno. Ne otkrivam nikakvu tajnu, u aprilu 2014. godine državni sekretar SAD Džon Keri je rekao:

’Sve je jasno. Sve se desilo tako kako je želeo narod Krima, ali radi reda održite još jedan referendum‘“, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju RBK.

Zbog čega? Ako vam je sve jasno, zašto još jednom terati ljude da glasaju?“, zapitao se šef ruskog spoljnopolitičkog resora.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine na referendumu održanom 16. marta, nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača u Republici Krim i 95,6 odsto glasača u Sevastopolju. Moskva je više puta izjavljivala da su stanovnici poluostrva svoju volju izrazili demokratski i u punom skladu sa međunarodnim zakonom i Poveljom UN.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sergej Lavrov otkrio: Amerika predlagala Rusiji da održi novi referendum na Krimu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.