SERGEJ LAVROV: Venecuelanska kriza predstavlja unutrašnju stvar

Rusija

Foto: AP/Tanjug

Međunarodna zajednica je dužna da protivnike u Venecueli poziva na dijalog, a ne da im postavlja ultimatume, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, situacija u Venecueli bila je tema njegovih bilateralnih susreta na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti.

„Ako se rukovodimo međunarodnim pravom, koje je utvrđeno, pored ostalog, Poveljom Ujedinjenih nacija, venecuelanska kriza predstavlja unutrašnju stvar, a međunarodna zajednica je dužna da Venecuelance poziva da pronađu rešenje među sobom, za šta su se zalagali Urugvaj, Meksiko, zemlje Karipske zajednice, Rusija, Kina, Iran, Bolivija i mnoge druge“, rekao je Lavrov novinarima u Minhenu.

On je dodao da se takav stav ne poklapa s planom koji je zamišljen kada je reč o sudbini Venecuele kao država.

„Umesto međunarodnog prava, Povelje UN, izneta su ista ona pravila na osnovu kojih se problem rešava primoravanjem legalno izabranog predsednika da izađe na vanredne izbore. I paralelno, u okviru istih tih pravila gospodin Huan Gvaido je spolja proglašen vršiocem dužnosti predsednika. Čak i moje zapadnoevropske kolege, koje nisu baš rado govorile o toj temi, vide da je sve što se događa bez presedana“, naglasio je Lavrov.

U ovom ruskom regionu pada samo CRNI SNEG: Grad opasan po život ljudi – VIDEO

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe za predsednika Venecuele tokom mandata privremene vlade, a SAD, brojne latinoameričke i evropske zemlje su ga u tome podržale. Aktuelni venecuelanski lider Nikolas Maduro je saopštio da je on ustavni predsednik Venecuele, a Gvaida je nazvao američkom marionetom.

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "SERGEJ LAVROV: Venecuelanska kriza predstavlja unutrašnju stvar"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.