SERGEJ LAVROV: Želeli bismo da dobijemo jasno objašnjenje o ciljevima SAD u ovom ili onom delu sveta

Rusija

Foto: tanjug

Moskva bi želela da politika Vašingtona, u raznim regionima širom sveta, bude jasnija – naročito tamo gde se preklapaju interesi velikih sila – ali za to je potreban dijalog, koji do sada nije uspostavljen na odgovarajućem nivou, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Politiku SAD na međunarodnoj sceni vidimo kao veoma kontroverznu. Ako se ima na umu da nijedan član administracije nadležan za spoljnu politiku nije bio na funkciji više od godinu dana, ako se ne varam, onda će biti jasno da se smena generacija odražava na praktične odluke koje se donose i način na koji se te odluke na kraju primenjuju u praksi – rekao je Lavrov novinarima, prenosi Tass.

Šef ruske diplomatije ukazuje da Moskva ima sopstvene ideje i verzije o akcijama Vašingtona.

– Ali, naravno, želeli bismo da dobijemo jasno objašnjenje o ciljevima SAD u ovom ili onom delu sveta, naročito tamo gde se interesi mnogih ključnih zemalja preklapaju, na primer zapadnih zemalja, Rusije i Kine, a u slučaju Sirije – i zemalja Bliskog istoka – istakao je Lavrov.

On je naveo i da Rusija i SAD mogu učiniti više u iskorenjivanju terorizma u Siriji i postizanju političkog rešenja u toj zemlji, u poređenju s naporima koje sada ulažu u tom cilju.

Evropska unija poručila Kosovu: Imate rok od 4 meseca!

Vašington i njegovi zapadni saveznici, rekao je Lavrov, nisu odustali od zahteva da sirijski predsednik Bašar al-Asad podnese ostavku, kao od preduslova za naseljavanje u Siriji.

– Stav SAD o Siriji stvara probleme u sprovođenju odluka za koje smo jednostrano glasali u Savetu bezbednosti UN – zaključio je šef ruske diplomatije.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "SERGEJ LAVROV: Želeli bismo da dobijemo jasno objašnjenje o ciljevima SAD u ovom ili onom delu sveta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.