SERGEJ LAVROV: Zna se ko ima uticaj da zaustavi bombardovanje Damaska!

SIRIJA

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici sirijskih vladinih snaga stoje pored autobusa na kontrolnom punktu u predgrađu Damaska tokom operacije izvlačenja skoro 400.000 stanovnika Istočne Gute da napuste ovu enklavu

„Hteo bih da izrazim nadu da će oni koji utiču na opoziciju koji, prema Ujedinjenim nacijama, nastavljaju da granatiraju Damask, preuzmu odgovornost da se oni pomire sa potrebom realizacije zahteva SB UN“, rekao je Lavrov nakon razgovora sa francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom le Drijanom.

On je dodao da treba u praksi gledati kako će se ispunjavati izjave različitih struktura o spremnosti da se poštuje primirje.

Advertisement

Lavrov je dodao da je situacija u Siriji daleko od postizanja potpunog primirja.

„Što se tiče humanitarne situacije u različitim delovima Sirije, o čemu smo danas razgovarali, slika nije tako sjajna. Znate naš stav o Istočnoj Guti. Zaista smo podržali rezoluciju (Saveta bezbednosti UN) o objavi prestanka ratnih dejstava uz učešće svih strana, da bi takav prekid vatre bio sveobuhvatan na čitavoj teritoriji Sirije… Jasno je da smo zasad daleko od toga“, istakao je Lavrov.

Situacija sa sprovođenjem humanitarnih pauza pokazaće koliko teroristi u Istočnoj Guti nameravaju da se pridržavaju primirja, dodao je on.

Ruski diplomata Britancima: Ne dopada nam se vaša retorika

Savet bezbednosti UN je 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 kojom se od svih strana traži da „odmah prekinu sukobe“ i obavežu se da obezbede dugu humanitarnu pauzu od najmanje 30 dana na čitavoj teritoriji Sirije, kako bi se omogućila bezbedna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija teško bolesnih i ranjenih.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "SERGEJ LAVROV: Zna se ko ima uticaj da zaustavi bombardovanje Damaska!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.