SEVERNI POL naglo “zaokrenuo” prema LONDONU, i kreće se duplo brže nego ranije!

Ilustracija

Severni pol se usled okretanja Zemlje oko svoje ose pomera, ali je u poslednjih nekoliko godina došlo do naglog “zaokreta” ka Londonu!

On je još pre 15 godina promenio svoj smer i, umesto na zapad, krenuo da se pomera ka istoku. I to dvostruko brže nego pre.

Ovaj događaj je podstakao naučnike iz NASE da istraže zašto se ovo događa. Naime, u 20. veku, Severni pol se kretao u smeru Hadsonovog zaliva u Kanadi, u proseku 10 centimetara godišnje. Međutim, 2000. godine je naglo promenio smer i počeo da se kreće 17 centimetara ka istoku.

– Više se ne kreće prema Hadsonovom zalivu nego prema Velikoj Britaniji – rekao je Surendara Adhikari iz laboratorije NASE.

Naučnici su proučili satelitske snimke i došli do zaključka da je za to kriv čovek, odnosno njegov uticaj na vodene površine na Zemlji. Povezanost između vodenih površina i Polova je velika, a glavnu ulogu igra nestašica vode u Evroaziji.

I pre toga se pretpostavljalo da vodene površine igraju neku ulogu, ali su mislili da se radi o klimatskim promenama i topljenju grenlandskog ledenog pokrivača.
[adsenseyu4][adsenseyu4]

Adhikari i Ivins dokazali su da promene na Grenlandu nisu takve da se generiše onoliko energije koliko je potrebno za pomicanje Zemljine ose na istok 17 centimetara godišnje.

Izračunali su da nešto istočnije od Grenlanda mora biti dodatni uzrok koji pomera Severni pol toliko na istok.

– Odgovor je deficit vode u Evroaziji. Na području indijskog poluostrva i Kaspijskog jezera – rekao je Adhikari.

Gubitak vode u Evroaziji nije ni približno tako dramatičan kao topljenje arktičkog leda, ali je, otkrili su stručnjaci NASE, Zemljina osa posebno osetljiva na promene oko 45 stepeni Zemljine širine, i severne i južne, i to je razlog zašto su promene u Indiji toliko značajne.

Dobra je vest da pomicanje osi zapravo ne utiče na svakodnevni život, osim neznatno pri korištenju GPS navigacije, a Severni je pol, koliko je poznato, dosad najduže “otputovao” 12 metara.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Scientific Advances”.

(telegraf.rs, Hina, foto: pixabay)

1 komentar na "SEVERNI POL naglo “zaokrenuo” prema LONDONU, i kreće se duplo brže nego ranije!"

  1. ako djeverni pol ide prema londonu……to znaci da Beograd ide prema Kairu…ptanje…dali cemo onda pored vrucine imati i piramide…:)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.