“SIRIJSKI SAMIT” U ANKARI: Evo šta su dogovorili Putin, Rohani i Erdogan

sastanak

Foto: printscreen/youtube

Format mirovnih pregovora o Siriji u Astani jedina je međunarodna inicijativa koja je pomogla smanjenju nasilja širom Sirije, poručili su u zajedničkom saopštenju predsednici Rusije Irana i Turske Vladimir Putin, Hasan Rohani i Redžep Tajip Erdogan.

U zajedničkoj izjavi trojice lidera, koji su se sreli u Ankari, naglašava se: „Iran, Turska i Rusija nastaviće da sarađuju sve do potpune likvidacije Islamske države, DŽebhat an-Nusra i drugih terorističkih grupacija u Siriji povezanih sa Al Kaidom“.

Ruski lider je dodatno naglasio: „To je naš strateški cilj jer teroristi ne odustaju od pokušaja da destabilizuju situaciju“.

Erdogan je sa svoje strane upozorio da će njegova armija nastaviti operacije u Siriji ukoliko kurdske snage ne napuste Manbidž. Pritom je precizirao:

„Nećemo se zaustavljati sve dok ne osiguramo bezbednost svih delova Sirije koji su pod kontrolom kurdskih terorista i snaga samoodbrane. Ovo, naravno, prvenstveno uključuje Manbidž“.

Erdogan je posebno naglasio da su Iran, Rusija i Turska zemlje garanti teritorijalne celovitosti Sirije i da su se on, Putin i Rohani dogovorili o nekim „daljim koracima“ za razrešenje sirijske krize, ali nije otkrio nikakve podrobnosti.

NATO ne odustaje od RS: Građani spremni da ih golim rukama zaustave?

Putin, Rohani i Erdogan su se prvi put na ovakav način – na svom „sirijskom samitu“ – sreli u Sočiju 22. novembra prošle godine.

(Skandalozno.rs/Pravda.rs/Izvor: Fakti.org)

Budite prvi sa komentarom na članku "“SIRIJSKI SAMIT” U ANKARI: Evo šta su dogovorili Putin, Rohani i Erdogan"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.