SJAJAN ZAKON: Supermarketi u Francuskoj će morati neprodatu hranu da POKLONE sirotinji!

Ilustracija

Supermarketi u Francuskoj dobili su zabranu da unište robu koja je neprodata, već se od njih traži da sve proizvode doniraju u humanitarne svrhe.

Svi objekti koji posluju na prostoru većem od 400 kvadrata moraće da odlažu robu i čuvaju je u zaključanim skladištima. Supermarketima će biti zabranjeno namerno kvarenje hrane kako je ne bi po kontejnerima jeli beskućnici.

Takođe, humanitarne organizacije moraće da tu hranu drže na mestu koje ima prihvatljive higijenske uslove i da ih distribuiraju s dostojanstvom.

Naime, u poslednjih nekoliko godina sve veći broj porodica, studenti, nezaposleni i beskućnici u Francuskoj su primorani da jedu iz kontejnera velikih supermarketa. Svi oni uspevaju da pronađu hranu u kontejnerima koja je na nekoliko dana do isteka roka.

Ukoliko supermarketi prekrše doneti zakon, sledi im kazna od 75.000 evra ili dve godine zatvora.

– Trenutno postoji deficit voća i mesa, a ovakav zakon će nam omogućiti da hranu usmerimo onima kojima je neophodna – rekle su francuske vlasti.

Sledeći korak je da francuski predsednik Fransoa Oland izvrši pritisak na EU i Žan Klod Junkera da ovu “akciju” prošire na celu Evropu.

Inače, svakog dana Francuska baci 7 tona hrane.

(Telegraf.rs, independent.co.uk, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "SJAJAN ZAKON: Supermarketi u Francuskoj će morati neprodatu hranu da POKLONE sirotinji!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.