Sjedinjene Države ponovo upozorile Prištinu: Ukinite takse odmah, ne radite protiv naših interesa

zastava

foto: Tanjug

Sjedinjene Države ponovo su danas pozvale Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, kako bi se otvorio put postizanju sveobuhvatnom sporazumu sa Beogradom, uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD, biti posledica po bilateralne odnose sa Amerikom.

“SAD u potpunosti podržavaju dijalog koji se pod pokroviteljstvom EU vodi između Beograda i Prištine i sveobuhvatan sporazum na korist obe strane je strateški interes Sjedinjenih Država“, poručuju iz Ambasade SAD u Prištini.

To je i prvo zvanično obraćanje američkih zvaničnika posle sastanka ambasadora Filipa Kosneta sa Ramušom Haradinajem i Kadrijem Veseljijem.

U saopštenju ambasade se navodi da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo, zbog svog statusa kao nezavisne, suverene zemlje, i bliskog saveznika SAD, biti zaštićeno od svih posledica sopstvenih odluka na međunarodnoj sceni.

Veselji je danas izjavio da Vašington nije tražio od Prištine da ukine takse.

“Skrećemo pažnju da ne treba uzeti za pretpostavku da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj SAD može da preduzme akcije koje bi bile protiv naših strateških interesa a da se pri tome ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe poziva na nedavno pismo američkog predsednika Donalda Trampa kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u kojem je on apelovao na Tačija i kosovske lidere da iskoriste jedinstven trenutak, da govore jedinstvenim glasom tokom pregovora i da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi otežale postizanje sporazuma.

Kosovo i drugi regionalni aketeri pozivaju se da pokažu posvećenost normalizaciji odnosa, regionalnom miru i stabilnosti i napretku ka EU integracijama.

“Ponavljamo da je naš stav da je neophodna hitna suspenzija taksi na robu iz Srbije i Bosne kako bi se povratio zamah u procesu dijaloga. Očekujemo da ostali akteri preduzmu i sami konstruktivne korake “, ističe se u saopštenju.

Ambasada navodi da je Kosovo uspešno, kao što je nedavna istorija pokazala, onda kada je samo ujedinjeno i kada radi zajedno sa partnerima u SAD i EI.

“Ohrabrujemo sve političke strane da konstruktivno doprinesu tom procesu. Akcije koje potkopavaju dijalog, smetnje sa strane, i odbijanje da se ukinu takse su protiv američkih interesa”, poručuju iz ambasade SAD.

“Ono što je sada potrebno hrabro rukovodstvo koje će podržati naše zajedničke ciljeve. To je ono što nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose”, navode u ambasadi.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Sjedinjene Države ponovo upozorile Prištinu: Ukinite takse odmah, ne radite protiv naših interesa"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.