Skandal: Aplikacija za fitnes otkrila lokacije vojnih baza i špijunskih položaja širom sveta

Praćenje

foto: Youtube/Printscreen

Osetljive informacije o lokacijama vojnih baza i špijunskih položaja širom sveta sveta otkrivene su jednoj aplikaciji za fitnes.

Kompanija Strava objavila je na internetu kartu koja prikazuje aktivnosti korisnika svoje aplikacije, koja služi za praćenje i snimanje aktivnosti tokom vežbanja.

Karta je objavljena u novembru 2017. godine i prikazuje puteve koje korisnici pređu za vreme vežbanja, trčanja ili vožnje biciklom. Međutim, tek ovog vikenda australiski analitičar Nejtan Raser je upozorio na moguće implikacije za vojno osoblje.

“Karta izgleda vrlo lepo, ali nije sjajna za bezbednost. Američke baze su lako uočljive”, objavio je na Tviteru.

“Ako vojnici koriste aplikaciju kao svi ostali, uključuju praćenje dok vežbaju, to može biti jako opasno”, dodao je.

Korisnici aplikacije u Avganistanu, Džibutiju i Siriji skoro isključivo su strani vojni službenici, što znači da su njihovi položaji na karti osvetljeni.

Tako se na karti jasno vide baze u avganistanskoj pokrajini Helmand. Zumiranje jedne od najvećih baza pokazuje jasno ocrtan plan unutrašnjosti, odnosno, puteva koje brojni vojnici koriste u džogiranju i vežbama. Baza nije vidljiva na satelitskim prikazima servisa kao što je Gugle Maps, ali se jasno vidi na veb stranici Strave.

Australijska vojska je prva odlučila da razmotri mogući uticaj aplikacije na bezbednost, a bezbednosne snage širom sveta takođe razmatraju zabranu korišćenja ove i sličnih aplikacija kako bi se sprečile negativne posledice.

Strava je objavila kako su osetljivi vojni položaji otkriveni slučajno, odnosno, da su ih korisnici ranije objavili kao javne. Naglasili su da je korisnicima omogućen izbor hoće li prikazati informacije o svojim kretanjima na globalnoj karti ili neće i da su aktivnosti označene kao privatne, a ne javne, isključene iz karte.

Analitičari nastavljaju da proučavaju kartu, a broj prikazanih položaja tajnih institucija raste. Tako je otkrivena i mala američka baza u Džibutiju, koja nije naznačena na kartama, za koju je ranije analitičar Markus Ranum tvrdio da je tajna lokacija CIA-e.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Gardijan)

Budite prvi sa komentarom na članku "Skandal: Aplikacija za fitnes otkrila lokacije vojnih baza i špijunskih položaja širom sveta"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.