Skoro dve trećine američkih lovaca F/A 18 hornets NE MOŽE DA LETI?!

Ilustracija

foto: Beta/AP

Skoro dve trećine američkih lovaca F/A 18 hornets trenutno ne može da leti zbog kašnjenja opravki i čekanja na rezervne delove.

– Broj neoperativnih F/A 18 hornetsa je dvostruko veći nego što bi trebalo da bude – rekao je admiral Vilijam Moran ranije ove nedelje tokom presedavanja Odbora za oružane snage.

Moran je opisao vazdušnu flotu kao “premorenu i ostarelu” i rekao da ona oseća težinu budžetskih rezova koje su sproveli kongres i Obamina administracija.

[adsenseyu5]

Međutim, Piter Singer, strateg iz Vašingtona, rekao je da “su problemi kulminacija niza odluka i nastavak šutiranja konzerve niz put, od budžetskih problema Kongresa do pretpostavke Pentagona da će uskoro doći do zamene aviona”.

Adam Smit iz Demokratske partije navodi kako su budžetski rezovi, koji se nalaze u okviru akta iz 2011. godine, degradirali vojnu spremnost države.

Poslanici su sada izabrali da koriste mere koje će sprečiti dalje rezove, kako bi se troškovi odbrane održali na nivou iz 2016. godine.

F/A 18 hornets često je opisivan kao okosnica avijacije i dizajniran je da ima vek trajanja od oko 6.000 sati leta. Danas se avioni “rastežu” i lete između 8.000 i 9.000 sati, a to je rezultat budžetskih ograničenja i kašnjenja pete generacije aviona “F-36 Joint Strike Fighter“-a.

Novi ministar odbrane Džejms Matis već je istakao spremnost, povećanje broja osoblja i pripravnost, kao neke od glavnih prioriteta nove administracije.

Međutim, prema Adamu Smitu, Trampova administracija i Kongres će se suočiti sa velikim izazovima kad su u pitanju ispunjenja obećanja iz kampanje, poput izgradnje novih brodova i dodavanja još aviona u vazduhoplovstvo.

[adsenseyu1]

– Realnost je da ne možete da popravite probleme u vojsci bez spremnosti da stavite van snage Akt o kontrolisanju budžeta iz 2011.

Do sada, republikanci nisu pokazali bilo kakav plan u vezi sa tim – rekao je Smit za CNN.

(Skandalozno.rs, blic.rs, Izvor: CNN)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Skoro dve trećine američkih lovaca F/A 18 hornets NE MOŽE DA LETI?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.