Škoti traže ponovno prebrojavanje referendumskih glasova zbog krađe!

Peticija

Više od 140.000 Škota potpisalo je peticiju kojom traže da se ponovo prebroje glasovi „refedenduma nezavisnosti” koje smatraju falsifikovanim.

Peticiju je prvo na sajtu change.org potpisalo preko 89.000 ljudi. To je bilo još pre četiri dana, a uz potpise – upućene premijeru Aleksu Salmondu – dostavljen je i zahtev: da svaki referendumski glas ponovo prebroje „dva čoveka, od kojih jedan mora da bude nezavisni posmatrač”.

Potom se potpisivanje peticije nastavilo.

Povod za njeno pisanje bio je video-snimak objavljen na YouTube na kojem član jedne izborne komisije prebacuje „gomilu” glasova datih za nezavisnost Škotske na hrpu sa glasačkim listićima sa zaokruženim „no”.

Oni koji su potpisali peticiju tvrde da je sličnih manipulacija bilo i na mnogim drugim glasačkim mestima, što – po njihovom uverenju – znači da su rezultati referenduma bili falsifikovani.

Da bi Salmond bio u obavezi da primi i razmotri peticiju, ispod nje mora da bude najmanje 150.000 potpisa. Zato je počelo potpisivanje još jedne peticije.

Na sajtu 38degrees.org.uk, a namenjena je parlamentu Velike Britanije.

Ta peticija je za samo tri dana skupila potpise preko 69.000 ljudi. Da bi je parlament u Londonu razmotrio – potrebno je još samo 6.000 potpisa (mora da ih bude ukupno najmanje 75.000).

Salmond je posle saopštavanja rezultata referenduma saopštio da se povlači, ali je izjavio: „Škotska može nastaviti svoju političku inicijativu i još može pobediti”.

(Fakti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Škoti traže ponovno prebrojavanje referendumskih glasova zbog krađe!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.