Šokantni transkripti razgovora Bila Klintona i Tonija Blera o Slobodanu Miloševiću i Srbiji!

Ilustracija

Nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton nije želeo smrt bivšeg lidera Jugoslavije Slobodana Miloševića, ali je odustao od slanja američkih kopnenih trupa na tlo Srbije 1999. zbog straha od reakcije tadašnje Rusije!

To su obelodanili dugo čuvani transkripti Klintonovih razgovora s bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, inače njegovim velikim prijateljem, koji su objavljeni na više od 500 stranica i koji sadrže detalje o najosetljivijim pitanjima u periodu od 1997. do 2000.

Prema navodima u dokumentima, koji su se nalazili u Klintonovoj predsedničkoj biblioteci, a koji su dospeli u javnost zbog zakona o slobodi informisanja u Americi, Klinton je bio u velikim problemima zbog situacije u Iraku i na Kosovu.

Kako je tad tvrdio Bleru, nije želeo da svrgne ni nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, ni Miloševića.

– Govorio sam ljudima da odu kod Sadama i kažu mu da nemam interes da ga ubijem – naveo je i Klinton.

Slično kao o Huseinu, Klinton i Bler govorili su i o Miloševiću, a tadašnji predsednik SAD je čak tvrdio Britancu da je spreman na sporazum sa šefom Jugoslavije i na to da ga ostavi na vlasti.

– Pritiskaju me da pošaljem trupe na Kosovo, ali Srbija je u prijateljskim odnosima s Moskvom. Ako bi došlo do sukoba, šta bismo onda radili s Rusima.

Šta bismo radili da se naši odnosi uruše – zapitao je Klinton Blera.

(kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

1 komentar na "Šokantni transkripti razgovora Bila Klintona i Tonija Blera o Slobodanu Miloševiću i Srbiji!"

  1. Zlotvore nelazi zasto ste gadjali Milosevicevu spavacu sobu ti si zlikovac bio i ostao viditi se po ocima da si ubica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.