Sovjetski ASTRONAUTI nosili ORUŽJE u svemir zbog ZVERI?!

Perseidi

Uprkos tehnologiji, naše poznavanje kosmosa je i dalje izrazito ograničeno.

Bili smo u svemiru, barem neki od nas, hodali smo po Mesecu, barem neki od nas, ali svako malo se dogodi nešto što nas iznenadi.

Najveće iznenađenje još uvek čekamo: otkriće o postojanju inteligentnog života van naše matične planete. Pretpostavka je da će to iz korena promeniti ne samo naše poimanje svemira već i nas samih, da više nikada ništa neće biti isto, jednom kada se to nepobitno utvrdi. Ako se ikada utvrdi.

[adsenseyu5]

Čak i Ujedinjene nacije već decenijama imaju posebnu agenciju koja se bavi razradom opcija i odgovora, za slučaj da nas kontaktira vanzemaljski život.

Naravno, ako se to ikada bude desilo, da mi budemo kontaktirani prvi, to će značiti da su ti vanzemaljci na daleko višem stupnju društvenog i tehnološkog razvoja od nas, što bi moglo da budekobno po arogantno čovečanstvo koje misli da je centar univerzuma i koje se prema Zemlji i živom svetu na njoj ponaša u skladu sa tim uverenjem.

Nije nemoguć scenario po kome bi se ti vanzemaljci prema nama ophodili na isti način na koji se mi ophodima prema životinjama.

Zato, kada čujete da ruski kosmonauti sa sobom u svemir nose pištolj i mačetu, prvo što pomislite jeste da je to zbog mogućnosti da dođu u kontakt sa takvim bićima, pa da mogu da se odbrane.

[adsenseyu1]

Razlog za to je, međutim, potpuno prozaičan i nema nikakve veze sa vanzemaljcima.

U periodu između 1986-2006. godine, kosmički putnici Sovjetskog Saveza i Ruske Federacije sa sobom su uvek imali trocevni pištolj TP-82, čiji se kundak odvajao i pretvarao u mačetu, zbog toga što je spuštanje na Zemlju uvek geografski nekontrolisano, a najčešće se odigrava u sibirskim bespućima gde postoji mnogo zveri koje bi njihov život mogle da dovedu u pitanje.

Sa druge strane, ovo oružje se koristilo i za lov od strane kosmonauta, u slučaju da kosmički centar ne može da ih locira momentalno, ali i za signalizaciju.

TP-82 je bio deo kompleta za preživljavanje, a 2007. godine je objavljeno da će ubuduće ruski istraživači vasione nositi regularne poluautomatske pištolje.

Dakle, ne zbog vanzemaljaca već zbog sibirskih zveri.

[adsenseyu1]

Uostalom, i logično je. Stvarno je teško zamisliti da bi takvo primitivno oružje (a definitivno je primitivno iz perspektive nekoga ko poseduje tehnologiju koja mu omogućava da pređe stotine ili hiljade ili desetine hiljada svetlosnih godina) pomoglo kosmonautu suočenom sa inteligentnim bićem iz daleke, daleke galaksije.

Isto bi mu bilo i da je potpuno goloruk.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sovjetski ASTRONAUTI nosili ORUŽJE u svemir zbog ZVERI?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.