Španski ministar zapretio: Ako se otcepite, BRUTALNO ćete osiromašiti!

Demonstracije

foto: AP

Katalonija će doživeti “brutalno” osiromašenje ukoliko se odvoji od Španije, uz dubok pad njene ekonomske proizvodnje, izjavio je danas španski ministar ekonomije Luis de Gindos uoči spornog referenduma o nezavisnosti tog regiona.

“Došlo bi do brutalnog opšteg osiromašenja društva. Bruto domaći proizvod (BDP) bi mogao da padne između 25 i 30 procenata, a nezaposlenost da se duplira”, rekao je de Gindos u intervjuu za radio Kope, prenosi agencija Frans pres.

[adsenseyu5]

Nezavisna Katalonija bi se, kako je dodao, našla izvan evrozone, tako da bi na 75 odsto katalonskih proizvoda bile primenjene carine, banke bi morale da se presele, a region bi morao da uspostavi vlastitu valutu.

“Nezavisnost Katalonije bi bila apsolutno iracionalna sa ekonomskog stanovišta”, ocenio je ministar.

Katalonija, koja predstavlja jednu petinu španske privrede i približno je veličine kao Belgija, zakazala je referendum o nezavisnosti za 1. oktobar, koji su madridski i španski sudovi proglasili nezakonitim.

Zakazivanje referenduma nije imalo uticaja na ekonomiju, jer finansijska tržišta ne misle da je nezavisnost Katalonaca “ni minimalno održiv i prihvatljiv scenario”, rekao je de Gindos.

Katalonska regionalna vlada koja se zalaže za otcepljenje, tvrdi da će nezavisna Katalonija moći da odlučuje o sopstvenoj fiskalnoj politici i investicijama, što će povećati njihov BDP.

Regionalne vlasti trvde da Katalonija trenutno plaća milijarde evra više poreza Madridu svake godine nego što dobija nazad kroz investicije i usluge, i da će se to okončati ukoliko se region odvoji od Španije.

[adsenseyu1]

Katalonska vlada procenjuje da Madridu plaća 16 milijardi evra (19 milijardi dolara) više nego što dobija za uzvrat, ili oko 8,0 odsto regionalnog BDP-a.

Prema centralnoj vladi Španije, koja koristi drugačiju računicu, taj iznos se kreće oko 10 milijardi evra, ili 5,0 odsto ekonomske proizvodnje Katalonije.

U Kataloniji živi oko 7,5 miliona ljudi, stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu iznosila 13,2 odsto, što je niže od stope na nivou cele Španije od 17,2 odsto, navodi Frans pres.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Španski ministar zapretio: Ako se otcepite, BRUTALNO ćete osiromašiti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.