Španski premijer poručio Kataloncima: Ne pokušavajte da dobijete nezavisnost, snažno ćemo dogovoriti

Intervju

Pedro Sančez – foto: EPA/ JJ Guillen

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da će „snažno i proporcionalno“ odgovoriti na bilo kakav pokušaj katalonskih separatista da pokušaju ponovo da dobiju nezavisnost.

„Ako ponovo vidimo da su ustavni zakon ili statut autonomije u Kataloniji prekršeni, pravna država će delovati snažno i proporcionalno protiv bilo kakvog izazova“, rekao je Sančez u intervjuu za španski magazin „Hoj“, a dve nedelje uoči nacionalnih izbora, prenosi Rojters.

Sančez je rekao da bi u tom slučaju mogao da uvede direktnu vladavinu Madrida u Kataloniji, čime bi samo ponovio odluku bivšeg premijera Marijana Rahoja, koji je takvu meru uveo 2017. godine.

To je član Ustava. Mi smo vlada koja će primeniti Ustav i obezbediti da se on poštuje u celoj zemlji“, rekao je Sančez.

Katalonija je pokušala da se odvoji od Španije 2017. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti u toj španskoj pokrajini, koji je Madrid odbacio.

U februaru ove godine, Sančez je raspisao prevremene izbore, a nakon što su poslanici Katalonije odbili da glasaju za budžet koji je on predložio, preneo je Tanjug.

Iako se predviđa da će na izborima pobediti Sančezova Socijalistička partija, istraživanje je pokazalo da bi koalicija sastavljena od desničarskih stranaka mogla da dobije većinu mesta u parlamentu.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Španski premijer poručio Kataloncima: Ne pokušavajte da dobijete nezavisnost, snažno ćemo dogovoriti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.