SPEKTAKL NA NEBU: Uskoro ćete moći, svojim očima, da gledate SUDAR DVE ZVEZDE u svemiru!

Spektakl na nebu

foto-ilustracija: pixabay

Na početku trećeg veka na području Velike Britanije besneo je građanski rat, a rimski car Septimije Sever spremao se za velika vojna osvajanja na severu.

Istovremeno, na nebu su se, a da toga borci na tlu nisu bili ni svesni, sudarale dve zvezde i uzrokovale kataklizmičnu eksploziju, piše britanski Telegraf.

Sada, čak 1800 godina posle, svetlost iz tog istorijskog doba napokon će doputovati do Zemlje i stvoriti novu zvezdu na noćnom nebu. Ovakav spektakl inače je moguće pratiti samo preko teleskopa, ali 2022. godine dve zvezde koje će se sudariti (a zapravo su se već sudarile), stvoriće dovoljno jaku “eksploziju” da ona bude vidljiva i ljudskom oku.

[adsenseyu5]

– Prvi put u istoriji roditelji će deci moći da pokažu rađanje nove zvezde na nebu – kaže dr. Met Volhot, dekan Univerziteta Calvin u američkoj saveznoj državi Mičigen, koji je i predvodio ovaj spektakularan događaj.

Procenjuje se da će trag sudara zvezda intenzivno ostati na nebu u razdoblju od čak šest meseci, a posle će, kroz dve do tri godine, postepeno slabiti i početi da sjaji poput drugih normalnih zvezda, prenosi Jutarnji list.

Ovo je prvi put da su stručnjaci uspeli da predvide rađanje nove zvezde, a astronomima će ovo biti i prvi put da će zabeležiti njeno stvaranje na nebu.

– Odlična vest, pogotovo za građane Velike Britanije, je ta što će se nova zvezda pojaviti u sazvežđu Cygnus, koje se i inače nalazi visoko iznad horizonta, a posebno je vidljiv leti.

[adsenseyu1]

Ovo će za astronome, bilo amatere ili profesionalce, ali i laike, biti jedinstvena prilika i izazov za posmatranje – izjavio je dr. Robert Masej iz Kraljevskoga astronomskog društva.

Stručnjaci dodaju kako se ovakve eksplozije u našoj galaksiji događaju barem jednom u deset godina, ali ovo je presedan zbog blizine i jačine celog procesa.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SPEKTAKL NA NEBU: Uskoro ćete moći, svojim očima, da gledate SUDAR DVE ZVEZDE u svemiru!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.