Spektakularno otkriće: Ronioci pronašli ruševine zamka starog 3.000 godina – VIDEO

Istraživanje

foto-ilustracija: pixabay.com

Tim turskih istraživača otkrio je u jezeru Van ostatke zamka Urartu, za koga se veruje da je star oko 3.000 godina.

Istraživanje je predvodio Univerzitet Van Juzunku Jil uz podršku lokalne vlasti provincije Bitlis.

[adsenseyu5]

Arheolozi koji su pod vodom pronašli ruševine smatraju da one datiraju iz vremena gvozdenog doba civilizacije Urartu, koja je poznatija pod nazivom Kraljevstvo Van. Radi se o periodu od sedmog do osmog veka pre nove ere, preneli su turski mediji.

foto: YouTube printscreen

“Bilo je glasina da se pod vodom može nešto pronaći, ali većina arheologa i muzeja nam je govorila da nećemo ništa naći”, rekao je vođa ronilačkog tima Tahsin Čejlan.

[adsenseyu1]

Jezero Van se nalazi u regionu istočne Anadolije blizu granice sa Iranom, a ima istoriju dugu 6.000 godina. Veruje se da se formiralo u krateru koji je nastao posle vulkanske eksplozije planine Nemrut. Današnji nivo vode jezera je za oko 150 metara veći nego što je bio u doba Ururtu civilizacije.

foto: YouTube printscreen

“Narodi su se naseljavali oko jezera dok je nivo vode bio niži, kako se povećavao morali su da napuste oblast”, rekao je Čejlan.

Turske vlasti se nadaju da će novo podvodno otkriće privući na hiljade turista i ronilaca zbog svog istorijskog značaja.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Spektakularno otkriće: Ronioci pronašli ruševine zamka starog 3.000 godina – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.