Sprema se veliki rat u Libiji: Islamska država napreduje ka Tripoliju, Zapad sprema žestok odgovor!

Ilustracija

Funkcioneri Forin ofisa izjavili su da su veoma zabrinuti zbog brzog napredovanja Islamske države u Libiji kao i drugih ekstremističkih grupa koje im se pridružuju, pa su već uveliko krenule pripreme planova za moguće ratne operacije kako bi se ta opasnost otklonila.

Izvor iz britanske vlade kaže da sve ide u smeru sačinjavanja plana prema kome bi Ujedinjeno Kraljevstvo dalo vojnu podršku svojim evropskim saveznicima da se prati ISIS u Libiji.

Francuski premijer Manuel Vals u petak je sasvim otvoreno pozvao na borbu protiv islamističkih ekstremista na području severa Afrike.

– Mi smo u ratu, imamo neprijatelja kog moramo satrati u Siriji, Iraku, a uskoro i u Libiji – izjavio je Vals.

ISIS prema nekim procenama u Libiji ima između 2.000 i 3.000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3.500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013., širom zapadne Afrike i uspostavio je bazu oko 75 kilometara od libijske južne granice zbog borbe protiv terorizma.

– Nema vremena za gubljenje – rekao je jedan visoki zapadni diplomata.

[adsenseyu1]

– Ako brzo ne dobijemo vladu, počećemo razmatrati mere koje možemo sprovesti kako bismo obezbedili da Libija ne potone dublje u haos i postane utočište džihadista. Ako dogovor ne bude sklopljen, moraćemo se pobrinuti za sopstvenu bezbednost – kazao je diplomata, osvrćući se na pregovore dve najveće libijske frakcije koje su navodno na ivici dogovora o uspostavljanju vlade nacionalnog jedinstva.

Reč je o dvema grupama koje sebe smatraju legitimnim vladama – ona islamistička, povezana s Muslimanskim bratstvom, kontroliše Tripoli, a ona sekularnija, koju priznaje deo međunarodne zajednice, ulogorila se u Tobruku, blizu granice s Egiptom.

Italija je već skicirala plan intervencije u slučaju formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Pozvala je na stvaranje evropske koalicije koja bi libijskoj vladi dala vojnu podršku. Za sada još nije poznato koje će države činiti tu novu koaliciju.

– Mora da postoji legitimna vlada, koja će da traži pomoć, posle toga ćemo učiniti sve što je u našoj moći – kazao je jedan izvor u britanskoj vladi.

Francuski špijunski avioni Libiju nadleću već neko vreme ne bi li saznali kolika je stvarna opasnost od džihadista odanih Abu Bakru al-Bagdadiju. Oni su najveće uporište pronašli na području Sirta, oko koga imaju nekoliko vojnih kampova, a preuzeli su i kontrolu nad tamošnjim naftnim postrojenjima. Drugi veći komad teritorija drže u južnom pustinjskom delu Libije, a treći na zapadu države, zbog čega je Tunis pre desetak dana zatvorio državnu granicu.

Na zapadu je ISIS proteklih dana napredovao, a od srede se njegove crne zastave vijore u Sabrathi, gradu s arheološkim nalazištima na UNESCO spisku svetske baštine, koji je udaljen samo 66 kilometara od Tripolija.

Strah da bi se u skorijoj budućnosti na njihovoj meti mogao naći i sam Tripoli postaje sve realniji.

(jutarnji list)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Sprema se veliki rat u Libiji: Islamska država napreduje ka Tripoliju, Zapad sprema žestok odgovor!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.