Šta se dešava u FUKUŠIMI: Roboti u nuklearci crkavaju zbog prevelikog zračenja – VIDEO

fukušima

foto: Rojters

Japanska kompanija čiji je zadatak da očisti područje Fukušime, mesta najveće nuklearne katastrofe nakon Černobila, priznala je da se robotske sonde koje šalju tamo neprestano kvare. Uzrok tome, bez sumnje, je izrazito visoka radijacija, piše Independent.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011. prouzrokovana je zemljotresom i cunamijem koji je usmrtio više od 18.000 ljudi i uništio preko milion zgrada.

[adsenseyu5]

Procenjuje se da je oko 600 tona toksičnog goriva iscurilo iz reaktora tokom incidenta, a japanska firma TEPCO mora da odredi tačne parametre tog curenja pre detaljnog čišćenja lokacije koje se već godinama planira.

Nivo radijacije tamo je mnogo veći od onoga što bilo koji čovek može da izdrži, pokazali su podaci koje na lokaciji prikupljaju roboti – odnosno barem ono što su mogli das prikupe. Robot Sasori je pri prilasku unutrašnjosti reaktora zapeo između ostataka nuklearnog otpada pa su njegove funkcije zatajile, s tim da je prethodno odašiljao podatak o radioaktivnosti koja iznosi 210 siverta po satu – što je doza koja je dovoljna da ubije čoveka u roku od dva minuta.

[adsenseyu1]

Ovo nije prvi put da je robot zakazao – prethodna sonda je morala da se vrati nakon što su joj otkazale obe kamere za dva sata koje je provela u opasnoj zoni. Robot je premašio svoju maksimalnu toleranciju od 1.000 siverta. Uprkos tim, izrazito opasnim i visokim nivoima radijacije, firma TEPCO tvrdi da ona ne izlazi van reaktora. Ali, zabrinjavajući nivo radijacije i neadekvatno čišćenje reaktora će ograničiti i usporiti dalja istraživanja a zbog njih sve stoji na “čekanju”.

Poslednji robot koji je zakazao, prestao je da radi pet puta brže od očekivanog. Jedinstvena doza zračenja od 1 siverta je dovoljna da izazove pojavu radijacijske bolesti i mučninu, 5 siverta su dovoljni da ubiju polovinu izloženih za mesec dana, a jedna doza od 10 siverta bi vas ubila u roku od nedelju dana.

Očitavanje TEPCO-a iz februara 2017. pokazalo je da je situacija puno dramatičnija nego što se slutilo, a spominjale su se reči “bez presedana”. Otopljeno atomsko gorivo došlo je u dodir sa podzemnom vodom, a topljene jezgra širi se na “veliko područje”.

“Povećano zračenje može biti posledica činjenice da se nuklearno gorivo otopilo i napravilo rupu u kotlu, ali u ovom trenutku je to samo hipoteza”, izjavio je PR TEPCO-a Tacuhiro Jamagiši za AFP.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr/M.J.Martinko)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava u FUKUŠIMI: Roboti u nuklearci crkavaju zbog prevelikog zračenja – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.