STAV AMERIKE: Balkan će tek da se trese

Tajna vrata

Bela kuća – foto: pixabay.com

Beograd i Priština moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost ni u jednoj od zemalja Balkana ili u regionu, stav je Stejt departmenta, koji je Radiju Glas Amerike preneo neimenovani portparol.

NAREDBA AMERIKANACA

„To će tražilti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane“, istakao je portparol Stejt Departmenta za „Glas Amerike“ na albanskom jeziku.

On je dodao da je „politika te administracije stabilna i da suština sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine treba da dođe od samih strana.

„Mi ćemo nastaviti da podržavamo obe strane i EU kao posrednika. Kosovo i Srbija moraju da dođu do sporazuma koji je primenljiv, održiv i ne stvara nestabilnost u nijednoj od zemalja ili regionu. To će tražilti dalekovidost i fleksibilnost sa obe strane. Mi ohrabrujemo strane da preuzumu na sebe odgovornost za ceo proces, da zaustave negativnu retoriku i da rade zajedno na konstruktivan način“, navodi se u izjavi.

Postoji 5 scenarija za rešenje kosovskog problema: Evo koji su!

Poslednjih nekoliko dana pominju se, navodi Glas Amerike, ideje sa obe strane o teritorijalnoj podeli Kosova, razmeni teritorija ili „korigovanju granica“ u okviru procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Kako se navodi, očekuje se da će se u septembru nastaviti pregovori, koji bi trebalo da dovedu do sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

(Skandalozno.rs/izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "STAV AMERIKE: Balkan će tek da se trese"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.