STIŽE POJAČANJE: Prema Siriji krenuo ruski raketni brod naoružan krstarećim raketama “Kalibar”!

Naoružavanje

Ilustracija: Freeimages.com

Vojni vrh Rusije odlučio je – zbog novog zaoštravanja situacije povodom Sirije – da njenim obalama primakne krstareće rakete „Kalibar“.

Prema Istočnom Mediteranu krenuo je iz Sevastopolja mali raketni brod velike udarne moći „Zeleni dol“, naoružan upravo tim raketama čiju preciznost i razornu snagu je Islamska država u Siriji već osetila. Nakon što ih je iz Kaspijskog mora, sa rastojanja od 1.400 kilometara, ispalila ruska Kaspijska ratna flotila.

Ovo je prvo uključivanje ruskih malih raketnih brodova u sastav eskadre koja „stoji“ ispred obala Sirije.

Ovo je prvi ulazak krstarećih raketa „Kalibar“ u Sredozemno more i njihovo prvo primicanje teritorijama ne samo Sirije, nego i Turske i Saudijske Arabije.

Ovo je siguran znak da Moskva računa sa novim zaoštravanjima i zapletima i da želi da proširi svoje vojne mogućnosti povodom Sirije i velike igre koja se povodom nje pooštrava sa podizanjem uloga.

Anonimni izvor je povodom misije „Zelenog dola“ rekao: „Zadaci ,Zelenog dola se ne otkrivaju, ali – s obzirom na to da nosi krstareće rakete velikog dometa – ne isključuje se njegovo učešće u vojnim operacijama“.

Rusija je broj svojih ratnih i pratećih brodova u Istočnom Mediteranu povećala sa 10 na 20.

Mali raketni brodovi klase 21631 „Bujan-M“ su višenamenski ratni brodovi „reka-more“. Imaju deplasman od 949 tona. Dugački su 74 metra, a široki 11.

Razvijaju brzine do 25 čvorova i mogu da potpuno autonomno plove do 2.500 morskih milja.

Naoružani su topovima A-190 kalibra 100 milimetara, raketnim sistemima „Kalibar“ i zenitnim raketama „Gibka“.

Glavno naoružanje su im, naravno, krstareće rakete „Kalibar“ za koje se pretpostavlja da imaju domet i preko 1.500 kilometara, a to znači da iz Istočnog Mediterana mogu da drže u šahu ne samo dobar deo Bliskog Istoka, nego i američku Šestu flotu i zapadno od Sicilije…

Tim pre što u Pentagonu i NATO uopšte još ne znaju koliki je stvarni domet tih raketa.

(fakti.org)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "STIŽE POJAČANJE: Prema Siriji krenuo ruski raketni brod naoružan krstarećim raketama “Kalibar”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.